2361 лева. Толкова са необходими за едно четиричленно домакинство за

...
2361 лева. Толкова са необходими за едно четиричленно домакинство за
Коментари Харесай

Над 2300 лв. трябват на четиричленно семейство за издръжка на месец

2361 лв.. Толкова са нужни за едно четиричленно домакинство за един месец. Това демонстрират данните на Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България (КНСБ) за издръжката на живот през юни 2018 година, съобщи кореспондент на .
Става ясно, че в края на второто тримесечие издръжката на живота на едно лице от четиричленно домакинство е в размер от 590 лв. . " С нови 36 лв. от началото на годината се усилва общата стойност на издръжката на живота откакто през последните две тримесечия са регистрираше поредно повишаване, въпреки и със едва изразени темпове ", разясняват от КНСБ, като показват, че с цел да се доближи общата стойност за покриване на нужните средства за естествена прехрана, следва чистият размер на работната заплата да бъде не по-нисък от 1180 лв. . (бруто 1519 лв. ), при изискване че работната заплата е единствен източник на приходи.
Синдикатите са сметнали, че главен принос за издръжката имат нехранителните артикули с растеж от 3.9% на годишна база. При питателните артикули нарастването се задържа на релативно по-ниски равнища от 2.6%.


3078 лв. са нужни за прехрана на четиричленно домакинство, живеещо в София. За едно лице сумата е надлежно 769 лв. . Средната работна заплата на всеки от двамата родители на домакинство не би трябвало следователно да бъде по-ниска от 1539 лв. .
Общите резултати демонстрират, че в София изоставането на междинната работна заплата е по-малко от общото за страната и упованията са за по-бързо доближаване на тези два индикатора.




Данните на КНСБ демонстрират, че понижава броят на бедните, само че се резервират високите им нива. " Въпреки постигнатите позитивни промени в стопанската система на страната, не се следи осезаемо повишаване на приходите при нискодоходните групи . Следователно от икономическия напредък на страната не са облаготетелствани всички, а това води до задълбочаване на диференциацията и подоходното неравноправие сред най-бедните и най-богатите ", безапелационни са от Синдиката.
За отбелязване е, че понижава делът на семействата, които живеят с общ приход на едно лице, под нужните средства за прехрана на живота, като през следения интервал той доближава до 75%. Очертава се и ясно изразена наклонност за повишение на приходите при високодоходните семейства.

Синдикатът е направил сметки и на брутната и чистата работна заплата на някои от страните от Западните Балкани към месец март 2018 година, като числата са отразени в евро. Става ясно, че брутната заплата у нас е 566 евро против 439 за чиста .
В Сърбия да вземем за пример взимат 577 евро брутна и 418 чиста междинна работна заплата. В Хърватия брутното заплащане възлиза на 1139 евро против 841 чисто. В Черна гора работещите на пазара на труда взимат 761 евро брутна и 508 чисто. В Босна и Херцеговина - 691 чиста, 444 брутна. В Македония пък брутното заплащане доближава 564 евро, а чистото - 384 евро.


Според неотдавна излязъл отчет Световната банка българските служители на реда са измежду най-добре платените в Европа. От калкулации на финансовата институция излиза наяве, че заплатите на органите на реда са като тези на сътрудниците им в скандинавските страни. Като се вземе поради покупателната дарба съгласно стандарта на живот, униформените в България са на едно равнище на възнаграждение с сътрудниците им в Швеция и Норвегия. Малко по-назад в отчета са страни като Дания, Естония, Литва и Латвия.
От КНСБ разясниха изнесените цифри, като показаха, че става дума за операция и еквилибристика с думите . От Профсъюза са безапелационни, че огромното комплициране в медиите идва от това, че данните се интерпретират като равни заплати по покупателна мощ на българските чиновници в тези с Швейцария и Словения. КНСБ е на мнение, че оценката на труда на чиновниците, тяхната бройка и прочие зависят от съответните условия във всяка една страна.
От Синдиката са пресметнали, че обратно на изнесените резултати от Световната банка, българските чиновници в системата на Министерство на вътрешните работи получават 2.6 пъти по-малко в действително изражение (по покупателна способност) от тези в Швейцария и 1.7 пъти по-малко от словенците.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР