234 снегорина ще се грижат за почистването на София през

...
234 снегорина ще се грижат за почистването на София през
Коментари Харесай

Над 230 снегорина ще са в готовност в София през зимата

234 снегорина ще се грижат за почистването на София през тази зима, като разполагаем ще има и още 52 спомагателни машини, които ще са в подготвеност да се включат в обезпечаването на проходимостта на трасетата. Други 53 ще чистят извънградските и републиканските пътища, които се поддържат от Столичната община, като и за там е планувана спомагателна техника, а точно 14 машини. Това сподели кметът на София Йорданка Фандъкова, която дружно със Столичния инспекторат взе присъединяване в инспекцията на една от почистващите компании в града, съобщи БГНЕС.

„ При прогноза за снеговалеж, снегорините ще бъдат ситуирани на 68 точки. Това се прави за оптимално бързо да стартират да чистят пътищата. Целта е да не се допусне блокиране на града даже и в най-тежката конюнктура. Досега не сме го допускали. Приоритетно се чистят улиците и трасетата на градския превоз, по-късно значимите улици в кварталите и едвам по-късно кварталните улици ”, изясни Фандъкова.

Тя сподели, че обичайно улиците се третират с натриев хлорид, само че изискват от компаниите да разполагат и с калиеви и магнезиеви соли, които да разпръскват при по-тежки зимни условия. „ Тази година за първи път ще взаимстваме практиката на Виена да третират пътищата с воден разтвор на натриев хлорид. Ще бъде обработено едно трасе, с цел да забележим дали това е уместно за нашите условия и в случай че е да го заложим като условие в новите контракти и да желаяме да имаме такава техника, която да може да обработва авансово улиците. Във Виена обаче температурите през зимата са по-високи в сравнение с у нас, тъй че следва да забележим дали този опит е използван у нас ”, акцентира кметът.

Градоначалникът на София регистрира, че за предишния сезон общината не е платила на почистващите компании над 3.5 млн. лв. поради непочистени сектори. „ Няма смяна в размера на санкциите от предходната година, тъй като договорите не са подновявани. Санкцията за непочистена спирка до 7.30 ч. е 2000 лева Ако снеговалежът стартира следобяд, компанията има време да почисти до 19.30 ч. За 100 кв. непочистен сектор, глобата е 1000 лева ”, посочи Фандъкова. Тя добави, че и тази година ще желае да се продължи практиката от предходната година да се влиза с по-малка техника във вътрешнокварталните улици.

На журналистически въпрос дали ще се извозват купчините със сняг, Фандъкова сподели, че това изисква сериозен запас, с който общината не разполага и акцентира, че такава процедура няма в други европейски столици, въпреки и те да са много по-богати от София. Тя изясни, че към транспортиране на снежни маси се пристъпва единствено в случай че количеството е голямо и то се ползва единствено за площадни пространства.

На въпрос на БГНЕС какъв брой ще коства зимното разчистване на София, Фандъкова отговори, че следва проект сметката да бъде импортирана в общинския съвет, който по-късно би трябвало да я гласоподава и одобри, само че увери, че ще бъде обезпечен нужният финансов запас, с цел да бъде добре измит градът.

Фандъкова съобщи още, че на обектите, които извършва Столична община все още, ще бъдат направени одити, в случай че са поискани такива. „ Днес на комисия в Общинския съвет са били изслушани всички участници в ремонтираните зоните. Цялата активност на общината в това отношение е безусловно обществена. Проверявани сме неведнъж. Понеже четох, че се желаят одити - на всеки европейски план са правени неколкократно одити. Така че сигурно и на обектите, които изпълняваме сега, ще бъдат направени “, сподели още тя и добави, че към този момент е упълномощила инспекция за зона 2 от ремонтите и увери, че всички институции, вътрешни и външни ревизират непрестанно активността им.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР