23 януари 1911 г. Френската академия на науките отхвърля молбата

...
23 януари 1911 г. Френската академия на науките отхвърля молбата
Коментари Харесай

23 януари 1911 г. - Френската академия на науките отхвърля молбата за членство на Мария Кюри

23 януари 1911 година Френската академия на науките отхвърля молбата за участие на нобеловия лауреат Мария Кюри. Причината – по малко сексизъм, расизъм и национализъм. Вместо това академията приема Едуард Бранли – радио пионер, чието преимущество пред Кюри е, че е повече французин, повече католик и най-много – мъж.

Със своя отвод Френската академия на науките пренебрегва забележителния принос на Кюри в нейната област. През 1903 година тя печели Нобеловата премия за физика (споделя я с Анри Бекерел) за отделянето на радия. По този метод Мария Кюри се трансформира в първата дама, удостоена с сходна чест. Тя е и един от главните покровители на концепцията, че радият има и лечебни свойства.

Нещо повече – Кюри към този момент е оглавявала лабораторията по физика в Сорбоната, изкарала е своя докторат и е била професор по обща физика във Факултета по науки (тя е първата жена, изпълняваща този пост).

Какви били нейните дефекти съгласно Френската академия на науките? Кюри е полякина, съгласно слуховете – даже от еврейски генезис. Реално обаче майка й е католичка, а татко й – безбожник. Фактът, че е жена пък бил по-съществен от нейните квалификации. Поне за тези хора, които решавали кой да бъде признат и кой не. „ Жените не могат а бъдат част от института на Франция “, споделя Емил Амага, член на академията.

Същевременно Френската академия на науките изпитвала прочут сантимент към Бранли, чиято работа в региона на безжичната телеграфия била засенчена от италианеца Гилермо Маркони. Другият плюс на Бранли е, че бил професор по физика в Католическия университет в Париж, който се радвал на поддръжката на папата.

Френската преса реагира незабавно на избора на академията. Либералните вестници застават зад Кюри, до момента в който консервативните поддържат Бранли.

Как постъпва Кюри? Отдава се напълно на своята работа. По-късно тя показва още веднъж своите безспорни качества, като печели втора Нобелова премия, този път за химия. По-късно основава Института по радий в родния си град Варшава.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР