23% от семейния бюджет ще похарчим за пазаруване по коледните

...
23% от семейния бюджет ще похарчим за пазаруване по коледните
Коментари Харесай

По-пестеливи ще бъдем тази Коледа в харченето за лакомства и забавления

23% от фамилния бюджет ще похарчим за извършване на покупки по коледните празници. Едва 18% от месечните приходи българите ще отделят за пътувания, 13 на 100 за играчки, а 12% за облекла. Само 8% от декемврийския приход на домакинство ще бъде изхарчен за занимания на фамилията и лакомства по Коледа, което бележи голям спад от края на 2018 година, когато сме заделяли близо 20% за същите удоволствия. Това сочат данните от изследването Коледен Барометър 2019. В него посредством онлайн анкета се включиха над 31 000 семейства от 14 страни, дейни консуматори на интернационалния снабдител на мобилно банкиране „ Фератум Груп “. Анкетираните са на възраст от 18 до 61 години, а 60% от участниците са дами. Средният чист приход на участващите семейства варира сред 880 – 3836 евро.

Според данните, близо 21 на 100 от семействата по света възнамеряват да похарчат повече средства тази Коледа спрямо предходната година, 38% ще похарчат по-малко, а 42% ще похарчат колкото през 2018 г. Проучването демонстрира изненадващи резултати. 91% от месечния приход на популацията в Бразилия ще бъде изхарчен по време на празниците, с което страната оглавява класацията за най-големи разходи за фиестата. На второ място се подрежда Полша с към 36%, следвана от Австралия, Испания и Румъния, които са подготвени да изразходват към 34% от месечните си доходи за празничните дни.

Отчита се растеж при онлайн извършването на покупки за Коледа тази година. 38% от интервюираните в Обединеното кралство настояват, че ще пазарят онлайн. Респондентите от Холандия (30%) и Швеция (29%) ги следват компактно и се подреждат на второ и трето място, до момента в който Естония и Хърватия ще продължат да се придържат към обичайното извършване на покупки.

64% от интервюираните дават отговор, че за тях най-важно е времето, което ще прекарат със своите близки и другари.

31% от приходите на интервюираните 31 000 семейства по света ще бъдат изхарчени за облекла, 12% за лакомства и едвам 11% за играчки. Почти всеки се вълнува от мода, което изяснява за какво 12 от 14 страни са показали, че ще похарчат най-вече средства за облекла и като цяло за извършване на покупки по време на коледните празници. Единственото изключение е Латвия, където интервюираните избират да похарчат повече за визити на спортни събития, и Полша, където най-вече ще се пазарят лакомства.

Бразилия е страната, която ще похарчи най-вече за пътешествия по Коледа, като справедливо застава отпред на класацията. В Румъния и Австралия също са подготвени да похарчат повече за пътешестване - близо 25% от бюджета си. 71% от респондентите в Швеция и 64% в Обединеното кралство и Норвегия са декларирали, че избират да заплащат с карта по време на пътешестване в чужбина.

Тази година желан способ за заплащане за всички страни (67%), с изключение на България (43%), е мобилното банкиране. Швеция и Холандия заемат първите места в тази ранглиста, като близо 91% от интервюираните са декларирали, че ще употребяват мобилно банкиране по време на празниците.

Респондентите от Австралия и Канада са по-склонни да платят повече от 100 евро за нощувка в хотел, до момента в който тези от Румъния и Естония по-скоро биха употребявали услуги като Airbnb, когато пътуват в чужбина.

*Методика на проучването: В изследването участваха над 31 000 семейства от 14 страни. Анкетираните са на възраст от 18 до 61 години, а 60% от участниците са дами. Средният чист приход на участващите семейства варира сред 880 – 3836 евро. Средният брой членове на домакинство е 2.9 души. Доходите се показват в локална валута. Отговорите са приравнени, с цел да отразяват покупателната дарба на всяка страна. Резултатите от изследването са анонимни. Като допълнение към демографските признаци на изследваните групи, респондентите бяха запитани какви са месечните им чисти приходи, какъв брой възнамеряват да похарчат за Коледа, дали ще пътуват по време на празниците и дали ще употребяват услуги като Airbnb или мобилно банкиране, до момента в който пътуват в чужбина.  

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР