23 общински болници от цялата страна днес преустановиха работа за

...
23 общински болници от цялата страна днес преустановиха работа за
Коментари Харесай

Общински болници спряха работа за един час в знак на протест

23 общински лечебни заведения от цялата страна през днешния ден преустановиха работа за един час. Така те стачкуваха против неналичието на съответни ограничения за избавяне на общинското опазване на здравето. Сдружението на общинските лечебни заведения означават в протестната си нота, че проблемите се натрупат систематично от 18 години. От здравното министерство обясниха, че не е допустимо да се отделят спомагателни 30 милиона за излекуване на общинското опазване на здравето, още повече че сходни дотации биха били противозаконни.

 © Ники Матанов / БТАЖени Начева - заместник-министър на опазването на здравето: Законът за държавния бюджет е признат от Народно събрание, законът за бюджета на НЗОК също е признат от Народно събрание. Има ред, условия и правила, при които се договарят съответните правила за работа на здравна помощ, включително и общинските лечебни заведения. И ние ще следваме този ред и правила. Разговорът с общинските, както и с регионалните лечебни заведения би трябвало бъде по какъв начин се лекуват пациентите и по какъв начин те да усъвършенстват своята работа и активността си.
Болницата в Чирпан обслужва население с по-нисък обществен статус и без платени здравни осигуровки. Основната причина за тежкото ѝ финансово положение. Затова са нужни в допълнение 30 милиона лв.. Да дадат глътка въздух на цялото общинското опазване на здравето.

доктор Неделчо Тотев - ръководител на Сдружението на общинските лечебни заведения: Които пари да компенсират ненапълно това незаслужено отношение на страната през последните 15 години, което тя имаше към нас, общинските лечебни заведения.д-р Венцислав Грозев - ръководител на Български лекарски съюз: БЛС осветлява тези проблеми, приказваме за тях, даваме мнения, само че виждате на процедура нищо не се случва
Освен ниските цени на клиничните пътеки, съгласно медиците лимитите са другата причина болничното заведение им да затъва.

Д-р Митева - шеф в Детско поделение: Ако се борим за понижаване или липса дори на детска смъртност в отделението и района, по какъв начин може да стане това с ограничение на приема?
Общинската болница в Поморие е с 600 000 лв. отговорности, макар че работи интензивно. А през лятото пациентите се усилват тройно. Работещите в нея взимат заплатите си с два месеца забавяне, още чакат доплащане за август.
доктор Женя Караилиева - шеф на МБАЛ Поморие: Желаем да се остойностят цените на клиничните пътеки. Време е към този момент да се мине към различен метод на финансиране.
За промени в здравното законодателство, упорстват и в болничното заведение в Белоградчик. Заради неизплатени заплати там медиците заплашиха, че ще изоставен още през декември. В болничното заведение са подготвени да преструктурират останалите си четири отделения.

Медиците от Асеновград, Карлово, Първомай, Раковски и Девин събраха подписка за смяна във финансирането и отпадане на лимитите.

доктор Иван Тумбашки - шеф на МБАЛ Раковски: Ако имаме опция да лекуваме повече заболели, да лекуваме повече заболели.
За последните 10 години са затворени 20 лечебни заведения.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР