23 ноември е празник на св. Александър Невски. На този

...
23 ноември е празник на св. Александър Невски. На този
Коментари Харесай

Св. благоверен княз Александър Невски

23 ноември е празник на св. Александър Невски. На този ден, Александър и Александра имат за повторно в годината имен ден (първия е на 30 август).

На 23-ти ноември се празнува паметта на св. правоверен княз Александър Невски, който е патрон на нашата патриаршеска катедрала Александър Невски. Частица от неговите мощи се съхранява под купола на храм-паметника.

Св. Александър Невски е роден през 1220 година в Русия и е бил княз на Новгородската област.

Историята споделя, че княз Александър безстрашно защитавал града си от нашествието на шведския крал, молейки Бог да му помогне. Когато вражеските армии се сблъскали при река Нева, спечелила армията на Александър. От борбата при река Нева идва и името му - Александър Невски.

В следствие, Александър станал бранител на православната религия в битката на съветския народ срещу татарите. Александър бил същински боец както на бойното поле, по този начин и в молитвата във вярата си в Бога. От там идва и смисъла на името Александър - бранител на мъжете, бранител на вярата, боец на вярата.

Храм паметника в центъра на София носи името св. Александър Невски, тъй като съветският цар Александър Николаевич, който българите почитат като Освободител е имал за свои небесен настойник, подстрекател и асистент точно св. Александър Невски. Катедралата е най-голямата и най-високата на Балканите - 52 метра.

И в чест на всички положителни каузи на св. Александър Невски и всички останали почтени именяци - Александър и Александра, дванадесетте камбани на храм паметника " Св. Александър Невски " през целия ден празнично ще бият.

На 23 ноември имен ден честват всички, които носят името Александър, Александра, Александрина, Александрия, Алекси, Алеко, Сашо.

Честит празник на именниците!

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР