23-ма общински съветници подкрепиха докладната на Кмета Денчо Бояджиев с

...
23-ма общински съветници подкрепиха докладната на Кмета Денчо Бояджиев с
Коментари Харесай

С 23 гласа „за“ бе приет бюджетът на Община Разград за 2022 г.

23-ма общински съветници поддържаха докладната на Кмета Денчо Бояджиев с плана за бюджет за 2022 година

Това стана на съвещанието на локалния парламент през днешния ден. Общо 21 докладни мемоари утвърди Общинският съвет.

Дискусията по докладната за проектобюджета бе къса. Общинският консултант Калоян Монев разгласи, че групата на ВМРО-Кауза Разград ще поддържа докладната, защото огромна част от проблемите, които жителите на общината слагат, намират решение в плана. Той моли към завишаване на контрола върху периодичност на сметосъбирането, налагане на наказания за изхвърляне на боклуци на нерегламентирани сметища, както и за потребление на видеонаблюдението по детските площадки за определяне и санкциониране на вандалите, които повреждат оборудванията.

Общинският консултант Елка Неделчева от Българска социалистическа партия квалифицира бюджета като „ капиталов “, защото в разнообразни сфери са повишени заложените средства. За действия по запазване на околната среда и поправки са планувани с 900 000 лева повече спрямо миналата година, 800 000 лева повече са средствата във функционалност „ Почивно дело и просвета “, 380 000 лева повече за стопански действия. Увеличение има и при средствата за насърчаване на даровити деца – съобщи Елка Неделчева. По думите й планът за бюджет дава опция за поддържане и развиване на инфраструктурата и в това време няма да разреши да бъдат нарушени рутинните действия и услуги, които дава Общината.

23-ма съветници гласоподаваха „ за “ приемането на докладната с проектобюджета, 1 бе „ срещу “, а 3 „ въздържали се “.

Общият размер на общинския бюджет за 2022 година е 70 511 107 лева Приходите за делегирани държавни действия са 44 403 517 лева, за локални действия – 26 107 590 лева Най-голяма част от разноските са в областта на образованието – 31 083 839 лева Размерът на финансовите разноски е 16 558 208 лева, от които 3 982 725 лева – по бюджета на общината, а 12 575 483 лева – по оперативни стратегии.

Одобрение получиха и останалите 20 докладни мемоари импортирани на съвещанието на Общинския съвет от Кмета Денчо Бояджиев и заместниците му Добрин Добрев, Мирослав Грънчаров и Полина Иванова.

Докладната за бюджета бе втора в дневния ред, преди нея съветниците единомислещо с 26 гласа „ за “ утвърдиха докладна за основаване на възмездно право на градеж за период от 40 години. Докладната е обвързвана с постъпилото през 2021 година от „ Биовет “АД капиталово желание за създаване на фотоволтаична електроцентрала за произвеждане на електрическа енергия от възобновими енергийни източници за покриване на лично ползване от еленергия на индустриалната площадка на сдружението в Разград на навостроящите се цех за произвеждане на ваксини и ферментационен цех. Докладната касае парцел с повърхност 403 928 кв.м. в местността „ Кору дере “, плануванаъа в нея цена на възмездното право на градеж е 559 268 лева Това е пазарната оценка на парцела, направена от лицензиран оценител на недвижими парцели, данъчната оценка е в размер на 20 034,80 лева В докладната бележка се планува срокът за въвеждане в употреба на фотоволтаичната централа да е 60 месеца.

Съветниците утвърдиха и: бюджетната прогноза за интервала 2023-2025 година за постъпленията от локални доходи и на разноските за локални действия на Община Разград; изменение на Наредба №16 за ръководство, прилагане и предписание със земите на общинския аграрен фонд, с което се актуализират цените наемите и арендите на пасища, мери и ливади в сходство с годишната инфлация за миналата стопанска година; изменение на Наредба №21 за ръководство и предписание с парцелите общинска благосъстоятелност на територията на Бизнес зона „ Перистър “ във връзка с актуализиране на наемните цени в сходство със статистическия регистриран показател за миналата година; приемане на Общинска стратегия за ръководство на отпадъците на община Разград за интервала 2021 – 2028 г.; изменение на Програмата за ръководство и предписание с имоти-общинска благосъстоятелност за 2022 г.; установяване на Годишен проект за паша, предоставяне на единодушие за даване на мери, пасища и ливади за общо и самостоятелно прилагане на територията на Община Разград; основаване безплатно право на градеж върху имот-частна общинска благосъстоятелност на съдружие „ Туристическо сдружение „ Буйна кръв “; докладни за предписание с общинска благосъстоятелност – продажба, отдаване под наем; удължение на периоди за реализация на капиталови планове.

Единодушно – с 26 гласа „ за “ – бе признато и решението за изменение на Наредба №14 на Общинския съвет за установяване и администриране на локалните налози и цени на услуги. То е обвързвано с отпадането на таксите за детски градини и детски ясли. Предвижда се решението да влезе в действие от 1 април 2022 година Целта му е да бъдат облекчени родителите на децата в детски ясли и градини.

Повече въпроси съветниците имаха по две от докладните, които бяха обсъждани дружно, само че гласувани поотделно – за импортираните според Закона за ръководство на отпадъците в РИОСВ-Русе месечни обезпечения и отчисления за 2021 и 2022 година Кметът Денчо Бояджиев и заместник-кметът Добрин Добрев обясниха, че се изследват благоприятни условия за потреблението на тези средства за пробно въвеждане на нова технология – въвеждане на подземни контейнери за боклуци и чипове за отварянето на съдовете за боклук. Контейнерите са с съдържимост, равна на 3-4 съда за боклук вид „ бобър “, съставляват специфичен тип чувал, огнеупорен и здрав, част от контейнера е над земята. Въвеждането на този вид контейнери със особено създаден програмен продукт ще обезпечи по-добра отчетност на събирането на боклука. Обмисля се в началото да се изберат и приготвят гнезда в разнообразни квартали, където да бъде въведен този способ на сметосъбиране.

Единодушно бе решението и по последната докладна в дневния ред на сесията – почитане с премията на името на акад. Анание Явашов. 24-има съветници поддържаха предлагането „ за реализирани високи резултати в региона на научните проучвания, запазване, запазване и разпространение на историческото завещание на Разград и района “ наградата да бъде връчен на дългогодишните музейни служащи Елена Иванова и Марина Босева. Наградата се връчва по случай 18 май – Международният ден на музеите, тя е учредена през 1982 година, до момента има 9 носители на този приз.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР