23-годишният Алекс Атанасов е първият - и засега единствен -

...
23-годишният Алекс Атанасов е първият - и засега единствен -
Коментари Харесай

За първи път: Българин спечели стипендия на фондация Hertz

23-годишният Алекс Атанасов е първият - и към този момент единствен - българин, спечелил влиятелната стипендия за млади учени на американската фондация " Hertz ", съобщи iNews.bg.

Стипендията на Фондация " Hertz " се дава един път годишно на най-изтъкнатите докторанти от Съединени американски щати в областта на приложните науки, математиката и инжинерството.

Всяка година Фондацията преглежда научните разработки и резюметата на над 800 докторанти, като от тях се избират към 40 финалисти. Финалистите минават през две тежки двучасови изявленията със експерт от съответната сфера. Накрая стипендията се присъжда на 10 до 15 студенти. Тези определени младежи са измежду най-престижната група от млади учени, инженери и математици в света. През последните 56 години общо са били връчени 1226 награди на фондацията.

Сред носителите са: Нобелови Лауреати; носители на Наградата Тюринг, Медала в областа на математиката, други огромни награди в региона на науката; 40 члена на Национални академии; създатели на над 200 компании; военни генерали; носители на над 3000 патента; и стотици известни университетски преподаватели.

Стипендията е в размер на Щатски долар 250 000 Александър Б. Атанасов е роден на връх Коледа в София през 1995 година През 2018 година получава магистърска степен по математика от Университета в Йейл. От същата година е докторант по теоритична физика в Харвардския Университет.

Той е наследник на известният български ваятел и проектант Благой Атанасов, който от 1998 година живее и работи в Съединени американски щати (автор е на доста планове и реализации на големоформатни арт съоръжения в Съединени американски щати и Европа), а у нас има ателие в Созопол, където излага свои произведения всяка година.

Снимка: Фейсбук
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР