23% е спадът на клиентите на големите вериги у нас

...
23% е спадът на клиентите на големите вериги у нас
Коментари Харесай

COVID кризата удари големите вериги у нас като е намалила оборота им с 11%

23% е спадът на клиентите на огромните вериги у нас поради пандемията, като оборотът на огромните вериги в страната е понижен приблизително с 11%. Това демонстрират данни от анкета на Сдружението за съвременна търговия (СМТ), в която са взели присъединяване 8 от огромните вериги у нас, членове на СМТ - " Аванти ", Billa, Deichmann, Kaufland, Lidl, Mr. Bricolage, " Фантастико " и " Хиполенд ", с пазарен дял от над 30% от ритейлърите в България.

Отбелязва се и че единствено две от веригите са се възползвали от държавната мярка 60/40 - " Mr. Bricolage " и " Deichmann ". Останалите 6 вериги не са кандидатствали за поддръжка и декларират, че са предпочели да се оправят сами с провокациите на рецесията.

Веригите се разделят основно на хранителни (5) и нехранителни (3). При някои от питателните вериги спадът на оборота по време на блокирането е бил най-малък, а при други - сред 5% и 10%.

При някои от нехранителните вериги пандемията е наложила физическо затваряне на обектите - 36 магазина са били затворени от общо 59 обекта, благосъстоятелност на трите компании, взели участие в сондажа. Средният спад на оборотите при тях е с повече от 30%. Най-големите спадове са били регистрирани при " Хиполенд " и Deichmann.

Междувременно обаче проучването на СМТ установи, че макар тежките моменти, повече от 20 000 чиновници са запазили работните си места.

Спрямо изводите огромните ритейлъри у нас сполучливо са се справили с новите провокации , като в същото време не са позволили недостиг на артикули и празни лавици. Същите сполучливо са приспособили бизнес моделите си към новата обстановка и са запазили своите служащи.

Какво да чакаме след рецесията - данните сочат, че комерсиалните вериги в страната ще продължат да се развиват с приспособени тактики. За 2020 година Вilla да вземем за пример възнамерява да отвори 6 нови магазина и да обнови 8 други
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР