23 души са с положителни проби за коронавирус в село

23 души са с положителни проби за коронавирус в село ...

23 души с COVID-19 в село Осина, няма да го блокират.

23 души са с положителни проби за коронавирус в село Осина, община Сватовча, благоевградско.
На редовния сутрешен брифинг доц. д-р Димо Димов обяви, че там се е оформило огнище на коронавирус, но местното РЗИ е предприело необходимите мерки за овладяване на ситуацията.
Засега не се налага затваряне и блокиране на сатовчанското с. Осина, каза директорът на РЗИ-Благоевград д-р Калоян Калоянов, цитиран от 24 часа.
Всички носители на вируса са контактни на жена, лекувана в столичната болница "Св. Иван Рилски". Тя се е прибрала преди около седмица в дома си в селото и после е починала.
"Заразените са нейни роднини и близки, които са се грижили за нея. Живеят в няколко съседни къщи, затова не се налага да затваряме селото. Сред 22-мата няма хора в тежко състояние. Някои са в болницата в Гоце Делчев", допълни д-р Калоянов.
Дадени са предписания на кмета на селото и на община Сатовча за дезинфекция на обществените места. Препоръчано е да се следи да няма струпване на хора в магазините и на други публични место. "Хората са изпълнителни и спазват предписанията, не излизат", допълни директорът на РЗИ.
В болницата в Петрич е настанен и друг пациент, върнал се от лечение в столичната "Св. Иван Рилски", също заразен с коронавирус.
Припоняме, че през април в болницата имаше общо 4 пациенти с коронавирус. Трима от тях нямат никакви симптоми. Единствено пациентът с остра левкемия, от който тръгва инфекцията в лечебницата, е с напълно разгъната картина за коронавирусна инфекция. Общо 12 човека от персонал на двете клиники, където е лежал пациента с левкемията (11 от хематологията и 1 от гастроентерологията), са дали положителни проби за COCID-19. Всички те са асимптомни и са поставени под домашна карантина за 28 дни. Отделения на болницата бяха дезинфекцирани и затворени временно.
Пациент на лечебното заведение обаче зарази няколко души в Бургас в края на април. Двата бяха приети в болница, единият се оказа първият потвърдено болен в лечебното заведение. Там тече проверка на РЗИ, за да се установи кой е нулевият пациент. Новите болни са съпругата на заразения и внукът му, 7-годишно момче. И двамата са под домашна карантина вкъщи (28 дни), тъй като нямат симптоми, които да налагат болничен прием. Изследвани са всички техни контактни лица, които са отрицателни и са поставени под карантина (14 дни).

Източник: actualno.com