23 351 българи с увреждания се трудят като сервитьори, брокери

...
23 351 българи с увреждания се трудят като сервитьори, брокери
Коментари Харесай

Повече от 23 000 българи с увреждания са станали сервитьори и брокери

23 351 българи с увреждания се трудят като сервитьори, брокери или продавачи . Това сочат данните на Националния статистически институт (НСИ), представени от " Монитор ". Това са наетите чиновници в 4474-те обществени предприятия в страната.

Такива са всички компании, в които работят хора от уязвими групи – в неравностойно състояние и роми, като най-вече става дума за хора с увреждания. Статистиката демонстрира, че компаниите развиват активност главно в областта на търговията на дребно, ресторантьорството и интервенциите с недвижими парцели. Това значи, че хората в неравностойно състояние се трудят като брокери, сервитьори, бармани, миячи на чинии, готвачи и продавачи.

Най-много обществени предприятия у нас има в огромните регионални градове. София изпреварва останалите огромни градове 4 пъти със 1558 компании, в които работят хора от уязвими групи. Веднага след столицата по брой такива предприятия се подреждат областите Пловдив (372), Варна (340) и Бургас (231). Социалната стопанска система у нас е най-слабо застъпена в област Кърджали, където компаниите са едвам 15, следвана от Монтана и Перник с по 18. В Разград, Сливен и Силистра те са над 20, а в Кюстендил 41.

Освен обезпечаване на работа, обществените предприятия могат да дават и артикули и услуги на по-ниски цени или гратис. Дейностите, които оферират, са свързани със спорт, развлечения и отдих, обучение и обществена работа, излиза наяве още от данните на Национален статистически институт.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР