2243 STEM центъра ще бъдат изградени в държавните и частните

...
2243 STEM центъра ще бъдат изградени в държавните и частните
Коментари Харесай

Изграждат 2243 STEM центъра в училищата у нас

2243 STEM центъра ще бъдат построени в държавните и частните учебни заведения в България до 2026 година За задачата са отпуснати над 500 млн. лв. от проекта за възобновяване и резистентност. Това заяви  през вчерашния ден в Пловдив шефът на Националния SТЕМ център проф. Найден Шиваров на конгрес за бъдещето на този тип новаторско обучение,  проведен от издателство “Клет България ” със съдействието на в. “24 часа ”.

В проявата се включиха още еврокомисарят Мария Габриел, зам.-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова, зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов, повече от 100 шефове на учебни заведения, учители, специалисти от страната и чужбина. 

Проф. Шиваров разясни, че плановете ще се подават от началото на идната година от образователните заведения. За съоръжение и инсталация за учебни заведения с до 50 възпитаници се отпускат 50 000 лв., за училище с над 1000 възпитаници сумата към този момент е 600 000 лв.. Създадените до този миг 300 центъра също могат да аплайват за нова техника.

Целта на тези центрове ще е модернизиране на просветителната среда, повишение на квалификацията на педагогическите фрагменти да преподават по съвременен метод, приложно и планово основано естествени науки, математика, технологии. Това ще разреши развиването на цифровите умения  на учениците.

В Националния STEM център се построяват 5 национални лаборатории. Те са  в региона на зелените технологии и устойчивото развитие; 3D технологиите, киберфизичните системи и роботиката; естествените науки; математиката и информатиката.

Базата ще се употребява интензивно и от олимпийските ни тимове по разнообразни дисциплини. В националния център ще се построи и зала за цифрови изкуства. 

“В Пловдив сме уверени, че потреблението на компютри и устройства още в главното и междинното обучение ще повлияе позитивно на кариерното развиване на децата. Затова нашите старания са фокусирани в тази посока “, разяснява Стефан Стоянов.

Управителят на " Клет България " Владимир Колев приветства участниците във форума и ги увери в поддръжката на издателството. На място бяха показани и първите у нас цифрови уроци за новаторско STEM образование за възпитаници от 5-и до 7-и клас, създадени от издателство “Клет България ”.

Експертът в  STEM образованието Андреас Кастнер от Германия и експертът по новаторски технологии  и роботика от Гърция Ангелина Скараки срещнаха присъстващите с реформаторски практики.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР