220 пожара е имало през изминалото денонощие на територията на

...
220 пожара е имало през изминалото денонощие на територията на
Коментари Харесай

Николай Николов: 220 са пожарите за миналото денонощие в страната

220 пожара е имало през миналото денонощие на територията на България. Това сподели шефът на ГДПБЗН гл. комисар Николай Николов в Би Ти Ви. Той добави, че огънят е засегнал над 26 хиляди дка горски фонд.

Николов уточни, че той е наредил прекъсването на придвижването по Автомагистрала „ Струма ”, където пожар в хранилище за боклуци затвори пътното оборудване.

„ При висока температура огънят е извънредно рисков за сходен вид уреди – стоманобетонна структура. Може да е съдбовно, по тази причина оборудването не се пуска, би трябвало да се обследва обстановката и да не се поема непотребен риск да пуснем придвижването ”, добави Николов.

Той уточни, че притежателите на обекта са се пробвали да го убедят, че пожарът е тенденциозен. „ Към момента това не ни интересува – дали е съзнателно или по различен метод. Разследва се, ще стане ясно по какъв начин ”, добави шефът на пожарната.

Николов разясни, че има няколко работни версии за аргументите за пожара – предумисъл, при осъществяването на товарно-разтоварни действия или несъзнателно изхвърлена цигара.

„ Това са леснозапалими субстанции и материали. Опасни са, тъй като при изгарянето си образуват извънредно гъст пушек с цялата Менделеева таблица, която е рискова за хората. За наслада, бързо успяхме да сложим измервателни станции и да получим доказателство, че не е рисково ”, добави той.

Директорът на Пожарна сигурност съобщи, че трети ден огнеборците се пробват да овладеят огъня на сметището в Шишманци. В Свищов ситуацията също е усложнена поради мощния вятър, само че обстановката е под надзор – 50 дка е засегнатата повърхност, а на терен работят над 30 пожарникари.

„ Принуди да вкараме тежка техника, с която да заградим сметището, с цел да не се популяризира в гората. То е особено с това, че до края на тази година би трябвало да бъде рекултивирано на 100%, а казусът е нерегламентираното изхвърляне на боклуци ”, съобщи Николов и сподели още, че шефът на Агенция „ Пътна инфраструктура ” е подал предписание да бъдат тествани всички сектори от автомагистрали, където има сметища.

Щефът на пожарната съобщи, че през нощта е евакуиран цялостен хотел във „ Велинград ”. „ Над 200 души бяха изведени, без нито един да пострада. Късо съединяване в сауната на СПА центъра – задимяване. Нищо рисково не е станало, тъй като личният състав е бил добре подготвен ”, посочи Николов. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР