22 януари 1923 е важен ден в историята на киното,

...
22 януари 1923 е важен ден в историята на киното,
Коментари Харесай

Отбелязваме 97 години от изгрева на първата филмова суперзвезда с азиатски произход

22 януари 1923 е значим ден в историята на киното, защото на тази дата по кината в Съединени американски щати потегля немият филм „ Данъкът на морето “. В основната роля взе участие американска актриса с китайски генезис, а не бяла актриса с грим, каквато е практиката по това време. Това е 18-годишната Анна Мей Уонг, която през идващите години се трансформира в първата международна кино суперзвезда с азиатски генезис.

Въпреки незабравим триумф на кино лентата, Анна не получава основни функции в идващите 5 години. Причината за това е, че по това време в Съединени американски щати има закони, които не разрешават на екрана да се демонстрират целувки и интимно отношение сред хора от разнообразни раси. И защото в цялата американска кино промишленост тогава е имало единствено един артист от азиатски генезис, който взе участие в основни функции, Ана не е имала изключително огромен избор.

Снимка: Getty Images

Тя добива огромна известност с поддържащите си функции, само че през 1928 година отива да живее и да работи в Европа, където се трансформира в същинска звезда и през 30-те години се връща в Холивуд.

Повече за Анна Мей Уонг може да прочетете на уеб страницата LadyZone.bg:
Анна Мей Уонг – първата кино суперзвезда с азиатски генезис Актрисата с китайски генезис съумява да пробие в Съединени американски щати, макар дискриминирането, на която е подложена
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР