22 специализирани институции за хора с психични разстройства и с

...
22 специализирани институции за хора с психични разстройства и с
Коментари Харесай

Прокуратурата е проверила 22 институции за хора с психични разстройства

22 профилирани институции за хора с психологични разстройства и с умствена назадничавост са били тествани в интервала от 26 октомври до 20 ноември по предписание на Върховната административна прокуратурата. От държавното обвиняване прецизират, че инспекциите са след сигнал за принуждение и неприятни практики в три обществени институции.

Сигналът е от август и е направен от Европейския комитет за попречване на изтезанията и нечовешкото или унизително третиране или наказване. В него се твърди за нередности в Дома за пълнолетни лица с психологични разстройства в село Говежда, в Дома за пълнолетни лица с умствена назадничавост в село Куделин и в Дома за пълнолетни лица с умствена назадничавост в село Самуил.

В сигнала се приказва за принуждение от страна на личния състав върху потребителите и сред самите потребителите; за обособени изолаторни пространства, в които заболели са затваряни насилствено; за неприятна хигиена и за използване на лекарствени средства без лекарско наставление.

Проверките, разпоредени от държавното обвиняване, са осъществени взаимно със общественото министерство и Агенцията за качеството на обществените услуги.

От противоположната информация, върната във Върховната административна прокуратура, излиза наяве, че следва правенето на Планове за закриване на домовете в Куделин и в Говежда, а по-късно и втори План за деяние за интервала 2022-2027 година за закриването на всичките 28 профилирани институции за хора с психологични разстройства и с умствена назадничавост с държавно финансиране, осведомят от държавното обвиняване.

В Куделин са сюрпризирани от резултатите на инспекцията и нямат изясненост къде ще бъдат преместени 97-те настанени в дома, уточни пред БНР шефът Мариела Колева. „ Много инспекции са минали и не сме имали съществени нарушавания в констативните протоколи “, сподели тя.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР