22 случая на коклюш у нас през миналата седмица. Това

...
22 случая на коклюш у нас през миналата седмица. Това
Коментари Харесай

66 случая на коклюш у нас от началато на годината, над 20 от тях са през последната седмица

22 случая н а коклюш у нас през предходната седмица . Това демонстрират данните Националния център за заразни и паразитни заболявания.

21 от болните са доказани, а един е посочен като " евентуален ".

От началото на годината в страната са регистрирани 66 случая . За същия интервал през миналата година са регистрирани едвам 4 случая.



Редица страни в Източна Европа през последните месеци се сблъскват с вълна от коклюш, прочут още като " магарешка кашлица " .

Какво е магарешка кашлица?

Коклюш е остра зараза на белите дробове и дихателните пътища, породена от бактерията Bordetella pertussi . Някога е била главен палач на бебета. Ваксина от 50-те години фрапантно понижава убийственото й влияние.

Болестта се предава по въздушно-капков път . Засяга и възрастни, само че главно възприемчиви към нея са дребните деца и подрастващите.

" Преди 60-те години на предишния век, когато допускам, че започнахме с имунизирането, е имало епидемии на всеки три години " , споделя професорът по педиатрия в университета в Бристол Адам Флин пред The ​​Guardian. 

Наричат коклюша „ магарешка кашлица “ поради острия тон, който се издава при кашляне, който прилича магарешки плач .

Не единствено бебетата, само че и по-големите деца и възрастните също могат да получат магарешка кашлица .

Как да се предпазим от коклюш

Най-важният метод за попречване на коклюш е посредством цялостна имунизация. Ваксината против коклюш нормално се ползва в композиция с дифтерия и тетанус (често в композиция и с полиомиелит,  Haemophilus influenzae и хепатит B). Първичен курс от три дози ваксина DTaP (дифтерия, тетанус, ацелуларен коклюш) или ваксина DTwP (дифтерия, тетанус, целоклетъчен коклюш) нормално се дава на възраст сред два и дванадесет месеца. Препоръчва се трета/четвърта доза на възраст 11–24 месеца и друга доза сред три и шест години.



Съществуват обилни разлики сред националните имунизационни графици във времето на използване на тези дози. Някои страни предлагат бустери за юноши, по време на бременност или скоро след раждане.

Всеки миг е значим! Последвайте ни ви, с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР