22 септември 1908 година е денят, в който княз Фердинанд,

...
22 септември 1908 година е денят, в който княз Фердинанд,
Коментари Харесай

111 години от обявяването на Независимостта на България

22 септември 1908 година е денят, в който княз Фердинанд, ръководещ до тогава васалното на Османската империя Княжество България, прочита подписания от него и от държавното управление на Александър Малинов манифест. Това става в църквата „ Св. Четиридесет мъченици “ във Велико Търново.

С този акт българската страна отхвърля политическата и финансовата си взаимозависимост от Османската империя, наложена ѝ от огромните европейски страни с Берлинския контракт тридесет години по-рано. Княз Фердинанд приема купата „ цар на България “. Година по-късно Високата врата признава независимостта на България, а по-късно същото вършат и останалите страни.

Мястото, което Фердинанд избира, с цел да прогласи Независимостта, не е инцидентно. Манифестът е прочетен в църквата „ Св. Четиридесет мъченици “ във Велико Търново, с цел да се подчертае приемствеността с Втората българска страна.

Обявяването на Независимостта е най-високият връх в политическото самоосъзнаване и самоопределяне на българската нация в годините след Освобождението. Издига се интернационалният престиж на страната ни и тя се трансформира в равноправна на другите страни. С провъзгласяването на независимостта България се подрежда още веднъж измежду европейските фамилии на самостоятелните нации.

Денят на независимостта е разгласен за формален празник от Народното събрание на 10 септември 1998 година. Днес Денят на Независимостта се отбелязва с тържества и церемонии в цялата страна.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР