22 октомври е Международният ден на заекващите хора. Според логопедите

...
22 октомври е Международният ден на заекващите хора. Според логопедите
Коментари Харесай

Tийнейджърите с говорни нарушения заради стоене пред компютъра и стрес



22 октомври е Международният ден на заекващите хора . Според логопедите от ден на ден младежи имат говорни нарушавания, поради дългото стоене пред компютъра и загубата на речеви умения, отбелязва Българска национална телевизия.

13-годишният Юсеин стартира да заеква преди 8 години. Родителите му вземат решение, че говорните му усложнения ще отшумят с времето, само че това не се случва. Затова майка му записва час за логопед. И по този начин към този момент 2 години момчето и логопедът Силвия Пасева работят дружно, с цел да може Юсеин да се оправи със заекването.

Севим Селимова: Помагам му и аз , постепенно да приказва и да не се тормози.

А през последните 2-3 години броят на младежите сред 15 и 18 години, които имат говорни нарушавания, обезпокоително пораства. Д-р Пасева споделя, че това постоянно се дължи на неналичието на добра връзка, което пречи на младежа да развива речевите си умения.

Силвия Пасева, логопед: Комуникацията е развой сред двама или повече души. Комуникация не може да има с тв приемник или с таблет.

Причините човек да стартира да заеква обаче не свършват до неумението да поддържа връзка.

Силвия Пасева, логопед: При по-големите допускам, че това е стресът, като заболяване това е отзивчиво нарушаване, при дребните деца това доста постоянно е фаза в развиването, демонстрира се, след което би могло да отшуми от единствено себе си. За страдание, доста дребен % отшумява.

Оказва се, че това говорно нарушаване се среща 4 пъти повече при мъжете, в сравнение с при дамите. А експертите поучават, в случай че беседваме с човек, който заеква, да не довършваме думите вместо него и никога да не го прекъсваме, тъй като по този начин казусът се задълбочава.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР