22 огнища на африканска чума има установени при домашната свиня,

...
22 огнища на африканска чума има установени при домашната свиня,
Коментари Харесай

Клането на свине ще се извършва вече само пред ветеринар и военнна полиция


22 огнища на африканска чума има открити при домашната свиня, а 20 при дивата свиня.

Последната позитивна проба на чумата е открита във видинския ромски квартал.

В България има 110 регистрирани кланици от които 67 са за кръвопролитие на прасета. Те ще могат да правят активността си при непрекъснато наличие на ветеринар и военна полиция, с цел да няма нерегламентирано кръвопролитие на домашни прасета. Това заяви на брифинг в Министерски съвет министърът на земеделието Десислава Танева.

В страната към сегашния миг има регистрирани 65 свинекомплекса със съответните равнища на биосигурност. От тях в 3 има открита свинска чума. За всички останали, в това число и за тези от Южна България се дефинира 20 километрова санитарна зона. В тези зони не би трябвало да има „ заден двор “ и развъждане на домашни прасета без ограничения за биосигурност.

Тези решения влизат в действие неотложно, разгласи Танева.

Българска компания има позволение да създаде ваксина срещу африканска чума – болест, която е нелечима досега.

"Не бих споделила, че има опозиция при убиването на животните. Ветеринарът в единия от свинекомплекса изиска да бъдат убити животните единствено в боксовете, където пробите са позитивни. Такова решение не може да бъде взето ", добави тя по отношение на обстановката в Голямо Враново, Русенско.

Министър Танева осведоми още веднъж, че с сред 75% и 100% от стойнността на едно прасе ще бъдат обезщетени всички притежатели, чиито животни са еватнизирани. „ Такова е европейското законодателство “, изясни тя.

Вицепремиер Томислав Дончев от своя страна помоли всички хора за подпомагане. Той подсети, че казусът с африканската чума визира цялата страна.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР