22 огнища на африканска чума има установени при домашната свиня,

...
22 огнища на африканска чума има установени при домашната свиня,
Коментари Харесай

Клането на свине ще се извършва вече само в присъствието на ветеринар и на военнна полиция

22 огнища на африканска чума има открити при домашната свиня, а 20 при дивата свиня.

Последната позитивна проба на чумата е открита във видинския ромски квартал.

В България има 110 регистрирани кланици от които 67 са за кръвопролитие на прасета. Те ще могат да правят активността си при непрекъснато наличие на ветеринар и военна полиция, с цел да няма нерегламентирано кръвопролитие на домашни прасета. Това заяви на брифинг в Министерски съвет министърът на земеделието Десислава Танева.

В страната към сегашния миг има регистрирани 65 свинекомплекса със съответните равнища на биосигурност. От тях в 3 има открита свинска чума. За всички останали, в това число и за тези от Южна България се дефинира 20 километрова санитарна зона. В тези зони не би трябвало да има „ заден двор “ и развъждане на домашни прасета без ограничения за биосигурност.

Тези решения влизат в действие неотложно, разгласи Танева.

Българска компания има позволение да създаде ваксина срещу африканска чума – болест, която е нелечима досега.

Министър Танева осведоми още веднъж, че с сред 75% и 100% от стойнността на едно прасе ще бъдат обезщетени всички притежатели, чиито животни са еватнизирани. „ Такова е европейското законодателство “, изясни тя.

Вицепремиер Томислав Дончев от своя страна помоли всички хора за подпомагане. Той подсети, че казусът с африканската чума визира цялата страна.



По думите му, единственият метод да се преборим с чумата е месото от всяко заколено прасе да бъде подлагано на термична обработка.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР