22-милионна Шри Ланка търпи най-тежката си финансова криза от десетилетия,

...
22-милионна Шри Ланка търпи най-тежката си финансова криза от десетилетия,
Коментари Харесай

Как лошото управление и корупцията доведоха до икономическия колапс на Шри Ланка

22-милионна Шри Ланка търпи най-тежката си финансова рецесия от десетилетия, с дефицит на горива и съществени храни. Прогнозната инфлация до края на 2022 година е 60%. Жителите пропущат хранения и се редят с часове на опашки, с цел да си купят малко гориво.

Това е суровата действителност за страна, чиято стопанска система растеше бързо, с просперираща междинна класа, до момента в който последната рецесия не се задълбочи - написа в разбор на организация Associated Press.

Премиерът на Шри Ланка заяви в края на предишния месец, че затъналата ѝ в задължения стопанска система се е „ сринала “. Тъй като няма пари в брой, с цел да заплати за вноса на артикули от първа нужда и към този момент е в несъблюдение на задълженията си, островната страна търси помощ от прилежащите Индия и Китай и от Международния валутен фонд.

В събота министър председателят Ранил Викремесингхе и президентът Готабая Раджапакса се съгласиха да подадат оставка на фона на възходящия напън от страна на протестиращите, които нахлуха и в двете им резиденции и подпалиха една от тях.

КОЛКО Е СЕРИОЗНА КРИЗАТА?

Правителството дължи 51 милиарда $ и не е в положение да заплаща даже лихви по заемите си. Туризмът, който е значим мотор на икономическия напредък, понижа доста в пандемията и поради терористичните офанзиви през 2019 година

Валутата се срина с 80%, което направи вноса по-скъп и утежни инфлацията, която към този момент е отвън надзор.

Резултатът е страна, която върви към банкрут, с съвсем никакви пари за импорт на бензин, мляко, газ за готвене и тоалетна хартия. Политическата корупция също е проблем - тя освен способства за прахосването на благосъстоянието на страната, само че и усложнява всяко финансово избавяне на Шри Ланка, написа още в разбора на Associated Press.

Анит Мукерджи, политически помощник и икономист в Центъра за световно развиване във Вашингтон, споделя за осведомителната организация, че всяка помощ от МВФ или Световната банка би трябвало да идва със строги условия, с цел да се подсигурява, че постъпилите финанси няма да бъдат ръководени неприятно.

Мукерджи означи, че Шри Ланка се намира в един от най-натоварените морски пътища в света, тъй че оставянето на страна с такова стратегическо значение да рухне не е алтернатива.

В тропическа Шри Ланка нормално не липсва храна, само че хората гладуват. Световната продоволствена стратегия на Организация на обединените нации споделя, че съвсем девет от 10 фамилии пропущат хранене или по различен метод се лишават от храна, до момента в който единствено 3 милиона получават незабавна филантропична помощ.

Лекарите разгласяват апели в обществените медии в опитите си да получат сериозни доставки на съоръжение и медикаменти. Все по-голям брой поданици на Шри Ланка търсят паспорти, с цел да си намерят работа в чужбина. Държавните чиновници получиха спомагателен почивен ден за три месеца, с цел да имат време да отглеждат лична храна.

Накратко, хората страдат и обезверено желаят нещата да се подобрят, написа Associated Press.

 Хиляди души се събраха в столицата Коломбо и превзеха президентския замък, откакто ръководещата фамилия Раджапакса докара страната до несъстоятелност за първи път от 1948 година

ЗАЩО ИКОНОМИКАТА Е В ТАКОВА ПОЛОЖЕНИЕ?

Икономисти споделят, че рецесията произтича от вътрешни фактори като годините на неприятно ръководство и корупцията.

Голяма част от публичния яд се концентрира върху президента Раджапакса и неговия брат, някогашния министър председател Махинда Раджапакса. Последният подаде оставка през май след седмици на антиправителствени митинги, които в последна сметка прераснаха в принуждение.

Условията се утежняват през последните няколко години. През 2019 година Великденските самоубийствени атентати в църкви и хотели убиха повече от 260 души. Това опустоши туризма - основен източник на задгранична валута.

Правителството трябваше да усили приходите си, защото външният дълг за огромни инфраструктурни планове скочи, само че вместо това Раджапакса прокара най-големите данъчни облекчения в историята на Шри Ланка. Намаляването на налозите неотдавна беше анулирано, само че едвам откакто кредиторите намалиха рейтингите на Шри Ланка и я блокирайки от заеми на повече пари, защото задграничните й запаси потънаха. След това туризмът още веднъж понижа фрапантно по време на пандемията.

През април 2021 година Раджапакса ненадейно забрани вноса на химически торове. Стремежът към органично земеделие изненада фермерите и унищожи главните оризови култури, което увеличи цените. За да се спести валута, вносът на други продукти, считани за първокласни, също беше неразрешен.

Междувременно войната в Украйна увеличи цените на храните и петрола. Инфлацията стигна близо 40%, а цените на храните се покачиха с близо 60% през май.

Министерството на финансите сподели, че Шри Ланка има единствено 25 милиона $ в използваеми задгранични запаси. Това го остави без средства да заплаща за вноса, да не приказваме за погашение на милиарди задължения.

Междувременно рупията на Шри Ланка отслабна до към 360 за щатски $. Това прави разноските за импорт още по-големи. Шри Ланка спря изплащането на към 7 милиарда $ външни заеми, дължими тази година, от общо 25 милиарда, които би трябвало да бъдат изплатени до 2026 година

 Протестиращите нахлуха в президентския замък

КАКВО ПРАВИ ПРАВИТЕЛСТВОТО, ЗА ДА ОВЛАДЕЕ КРИЗАТА?

Досега Шри Ланка се измъкваше от колапс, главно с помощта на поддръжката от 4 милиарда $ кредитни линии от Индия. Индийска делегация дойде в столицата Коломбо през юни за диалози за повече помощ, само че Викремесингхе предизвести да не се чака Индия да задържи Шри Ланка над водата за дълго.

Помощ пристигна и от Китай. Други държавни управления като Съединени американски щати, Япония и Австралия са дали няколкостотин милиона $ поддръжка.

По-рано през юни Организация на обединените нации насочи международен обществен апел за помощ. Досега плануваното финансиране едвам надрасква повърхността на 6 милиарда $, от които страната се нуждае, с цел да не потъне през идващите шест месеца.

За да се опълчи на дефицита на гориво в Шри Ланка, Викремесингхе сподели в изявление пред Associated Press неотдавна, че ще обмисли закупуването на понижен нефт от Русия.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР