22 големи стопанства контролират 60% от земеделската земя. 4% от

...
22 големи стопанства контролират 60% от земеделската земя. 4% от
Коментари Харесай

22 големи стопанства контролират над половината ниви у нас

22 огромни стопанства управляват 60% от земеделската земя. 4% от фермите у нас стопанисват 80% от земята. Това разяснява доцент Огнян Боюклиев от Института за стопански проучвания към Българска академия на науките пред "Блумбърг тв България ".

Най-големият притежател, който управлява над 1 млн. декара земеделска земя, е българин. Подобно нещо няма в цяла Европа, добави той.

В същото време най-дребните ферми обезпечават половината от заетостта в бранша. Притеснително е, че делът на стопанствата, които създават за пазара, е единствено 6%, до момента в който останалите 94% създават главно за персонално ползване.

Една от аргументите за концентрацията на земите е методът на субсидиране с пари от европейските фондове. Прякото заплащане на единица повърхност без таван на дотациите води до разгръщане на огромните стопанства и до развъждане на стеснен брой култури на огромни площи. За десетгодишния интервал, в който България е член на Европейски Съюз, огромна част от дотациите отиват за зърно и се внасят храни, вместо да се отглеждат обичайните български артикули. Така страната ни е изгубила към 10 милиарда лв. добавена стойност и към 500 000 работни места, твърди доцент Боюклиев.

Само в България и Чехия до неотдавна нямаше таван за дотациите, разяснява той. В новия програмен интервал пък ограничаването е приложено по този начин, че през по-миналата стопанска година са били наранени седем юридически лица, а през предходната - нито едно. В резултат производството е ориентирано към първични материали, което води до загуба на добавената стойност.

Според специалиста притеснително е и това, че цели 80% от зеленчуците и плодовете по българските пазари са вносни. Голяма част от тях идват от Гърция и от други страни от Европейски Съюз, в които подпомагането е ориентирано към по-малките ферми.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР