22 експерти публикуваха прогнози в изданието Протоколи на Американската академия

...
22 експерти публикуваха прогнози в изданието Протоколи на Американската академия
Коментари Харесай

Нивото на океаните може да се покачи с 2 м до края на века

22 специалисти разгласиха прогнози в изданието " Протоколи на Американската академия на науките ", съгласно които до края на века равнището на океаните може да се повиши с два метра, съобщи Агенция Франс Прес.

Според песимистичния сюжет на Междуправителствената експертна група по климатичните промени до упоменатото повишаване може да се стигне, в случай че до 2100 година се запазят сегашните трендове и се стигне до световно стопляне с 5 градуса по Целзий. При този вид съществува и 5% заплаха равнището на океаните да се увеличи до 238 см.

Дори и да бъдат спазени параметрите на Парижкото съглашение за климата световното стопляне да бъде лимитирано до 2 градуса по Целзий, покачването на океаните може да варира в прекомерно необятна амплитуда - от 36 см до 126 см.

Експертната група е направила своите прогнози, основавайки се на топенето на ледените покривки на Гренландия и Антарктика. То е един от основните фактори за повишението на равнището на океаните наред с термичното разширение на размера им, дължащо се на стоплянето на климата.

Ако се осъществя песимистичният сюжет на учените Земята ще загуби 1,79 млн. кв.км суша и ще последва миграция на 187 млн. поданици на планетата. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР