22,5 километра магистрални и довеждащи водопроводи, 81 километра канализационни мрежи

...
22,5 километра магистрални и довеждащи водопроводи, 81 километра канализационни мрежи
Коментари Харесай

След лятото на 2020 г. започва голямото копаене за нова ВиК мрежа и канализация в много зони на Варна и областта

 22,5 километра магистрални и довеждащи водопроводи, 81 километра канализационни мрежи и нова канално-помпена станция ще бъдат построени и реконструирани в границите на план, който " Водоснабдяване и канализация – Варна “ ООД отбрани сполучливо. Това оповестиха през днешния ден от управлението на водното сдружение в града, съобщи кореспондент на Varna24.bg .

Според шефа на сдружението, Валентин Вълканов, едвам откакто минат всички публични поръчки за избор на подизпълнители, ще стартира същинската работа по прокопаването в зоните, планувани по плана. По най-общи негови прогнози това ще се случи след лятото на 2020 г. 

Преди броени дни сдружението подписа административния контракт Д-34-81/ 24.09.2019г. за даване на безплатна финансова помощ по оперативна стратегия " Околна среда 2014-2020г. “, съфинансирана от Европейския фонд за районно развиване и Кохезионния фонд на Европейския съюз по процедура посредством непосредствено даване BG16M1OP002-1.016 " Изграждане на ВиК инфраструктура “, на стойност 138,4 млн. лева, от които 96,8 млн. лева - безплатна финансова помощ.

В резултат на реализацията на заложените в плана действия над 330 000 поданици на Варна ще имат достъп до усъвършенствано водоснабдяване. В предпочитаната си част това са живеещите във вилните зони и курортните комплекси на север от Варна.

Проектът " Изграждане на ВиК инфраструктура “ планува вложения за агломерация Варна на следните сектори: " Реконструкция и доизграждане на магистрални водопроводи Варна-Златни Пясъци I и III стадий и пресвързване на съществуващата водопроводна мрежа, създаване на канализационни колектори по бул. “Княз Борис “ I. “; " Изграждане на канализационна мрежа и довеждащ канализационен колектор от с. Каменар, агломерация Варна. “; " Доизграждане на канализационна мрежа в Следствен отдел към окръжна прокуратура “Изгрев “, " Кочмар “, " Сълзица “, " Пчелина “ и " Сотира “, бул. “Христо Смирненски “; " Реконструкция на канализационни клонове по бул. “Вл. Варненчик “; " Реконструкция на магистрален тръбопровод Варна- Златни Пясъци III стадий. “; " Доизграждане на канализационна мрежа в Следствен отдел към окръжна прокуратура: " Бриз “, " Свети Никола “, “Ален мак “, " Ваялар “, " Траката “, " Манастирски хълм “ и създаване на водопроводни връзки към ново трасе на магистрален тръбопровод Варна-Златни пясъци III стадий. “; " Инженеринг на обект: " Реконструкция на сектор от деривация Китка-Варна-Площадка " Дъскотна “ “;  " Реконструкция на сектор от деривация Китка-Варна-Площадка " Падина-Житница “; " Реконструкция на сектор от деривация Китка-Варна-Площадка " Игнатиево “; " " Реконструкция на сектор от магистрален тръбопровод Девня-Варна-II стадий от ПС " Чуката “ в посока с. Припек “

Днес специалистите на сдружението подчертаха, че с изключение на възстановяване на услугите по водоснабдяване и канализация, инвестиционните мерки ще доведат до решение и на екологичните проблеми с качеството на водите за къпане в зоната на " Офицерския плаж " и Варненското езеро.

С осъществяването си планът ще реализира главната си цел - осъществяване на нормативно откритите отговорности на Република България за реализиране на цялостно сходство на агломерациите с над 10 000 екв.ж. за консолидирания регион, обслужван от " Водоснабдяване и канализация- Варна " ООД, с условията на Директива 91/271/ЕИО при използване на районния метод за финансиране на вложения във ВиК инфраструктура по оперативна стратегия " Околна среда 2014-2020 година “ (ОПОС 2014-2020 г.), както и с тези на Директива 98/83/ЕО по повод обезпечаване на непрекъсваемост на водоснабдяването.

Инвестиционните планове в плана са ориентирани и към повишение на успеваемостта на прилагане на водите, понижаване загубите на вода във водопреносните мрежи и осъществяване на отговорностите по Директива 98/83/ЕО на Съвета от 3 ноември 1998 година по отношение на качеството на водите, предопределени за консумация от индивида (Директива 98/83/ЕО).

Срокът за осъществяване на плана е 47 месеца.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР