2171 са приемните семейства в 156 общини в България, а

...
2171 са приемните семейства в 156 общини в България, а
Коментари Харесай

В Пловдив дадоха старт на националната кампания Мисията е възможна

2171 са приемните фамилии в 156 общини в България, а общият брой на децата, минали през приемната грижа за 34 месеца по план " Приеми ме “ са 4665. В момента 2036 деца се отглеждат в приемни фамилии, от които 8,9% са с увреждания, а 30% са от 0 до 4 години.

Това стана ясно по време на полемика, с която беше даден старт на националната акция " Мисията е допустима " по отношение на реализацията на последния стадий на процеса на деинституционализация на децата в България и закриването на домовете за сираци. Тя се осъществя в партньорство с локалната власт, неправителствения бранш и обществеността.

Събитието се организира в СУ " Димитър Матевски “, на което участваха заместник-министъра на труда и обществената политика Зорница Русинова, заместник-кметът Георги Титюков, ръководителят на Общинския съвет Савина Петкова, кметът на регион Тракия Костадин Димитров, шеф дирекция " Социално подкрепяне “ Надя Танева.

На полемиката присъстваше и първият приемен родител в страната – Кина Петрова. Тя споделя за компликациите и провокациите, които е трябвало да премине, до момента в който е отглеждала децата през годините и изрази вяра да има по-малко изоставени хлапета и повече хора, които да ги отглеждат.

Целта на акцията е да се покаже, че няма разнообразни деца, има друга грижа, че децата, които са изпаднали и хората, които се грижат за тях имат потребност от поддръжка, като те би трябвало да имат еднакъв късмет за развиване.

" За 9 години приемната грижа се трансформира в търсена услуга и опция на това децата да живеят в дом, като от ден на ден хора приказват за приемната грижа “, съобщи заместник-министър Зорница Русинова.

В страната 681 са децата, които чакат своите приемни фамилии и към момента са в домове за деца, лишени от наставнически грижи и домовете за медико-социални грижи.

" В момента в област Пловдив има 111 професионални приемни фамилии, като 23 са в града, в тях има 94 деца, като в някои има повече от едно дете. Процесът на деинституционализация е много комплициран и тежък. Благодарение на усилената на работа на общината и неправителствените организации имаме 60 деца в дом " Княгиня Мария Луиза “, 16  в Дома за медико-социални грижи за деца от 0 до 3 години и 20 в " Олга Скобелева “, уточни заместник-кметът Георги Титюков. Преди три години броят на децата в тези обществени институции е бил над 300.

Той означи, че центровете за настаняване от фамилен вид в Пловдив са 12, 5 са центровете за деца със характерни потребности.

" 7 нови обществени услуги построяваме сега, включително дневен център за деца с увреждания, с тежки множествени увреждания, за социална поддръжка за деца и фамилии, два центъра от фамилен вид, преходно и следено жилище “, добави Титюков.

" Имаме проект са реформиране на двата дома за деца, лишени от родителска грижа и се надявам до 2 години в действителност да няма деца в институции “, показа Веселина Ботева, шеф дирекция " Социална политика “. Тя не пропусна да означи, че в Пловдив всекидневно се хранят 2060 възрастни обществено слаби жители, както и че следва да бъде намерено обществено дружество за хора с увреждания, в което ще бъдат наети 32 деца, функциониращият към този момент трета година Общностен център за деца от 0 до 7 години и техните фамилии.

Кампанията ще обхване общини в цялата страна, в които се основават нови обществени услуги за деца и възрастни, заместващи живота в институция.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР