211 моста трябва да бъдат ремонтирани в България, съобщиха експерти

...
211 моста трябва да бъдат ремонтирани в България, съобщиха експерти
Коментари Харесай

Експерти по мостовете: 211 моста трябва да бъдат ремонтирани в България

211 моста би трябвало да бъдат ремонтирани в България, оповестиха специалисти по пътни уреди е ефира на Нова телевизия. Те обаче са безапелационни, че сега у нас няма заплаха нещастието с моста палач в Генуа да се повтори.

``
реклама

Припомняме ви, че през вчерашния ден министър председателят Бойко Борисов разпореди на министрите Николай Нанков и Ивайло Московски да предложат решение, което да дава опция ремонтите на мостовете по пътната и транспортна инфраструктура да се осъществят по едно и също време. „ Трагедията с моста в Генуа е ужасна, разяснява инж. Веселин Димитров. Един мост се проектира, с цел да е в техническа редовност в продължение на 100 години, разясни той.



„ Важно е строителството, значимо е и поддръжката на един мост “, сподели от своя страна и инж. Ясен Ишев. „ Мостът е живо оборудване, той се движи – той диша, прави разнообразни типове придвижвания “, добави той. „ За страдание нашите уреди изобщо не са поддържани, от както са строени. Едва през 2013 година стартира ремонтът на някои от тях. В момента се ремонтират три виадукта “, заяви инж. Ишев.

Експертите успокоиха, че все пак няма риск и у нас да се случи сходна покруса, като тази в Генуа.

Макар и постепенно и късно са почнали ремонтите, установяваха специалистите.  " Нашите уреди изобщо не са поддържани. Започнаха да се ремонтират чак през 2013. До 2017 бяха ремонтирани 17 уреди. Днес се ремонтират 3. Института по пътищата е направил обследвания на всички уреди по " Тракия " и " Хемус ". Докладите са предоставени на Аагенция " Пътна инфраструктура " и сега има формирана работна група, която ще направи разбор, и ще предложи на управителния съвет на АПИ тези уреди да бъдат включени в ремонта, който тече сега ", сподели инженер Веселин Димитров. 

Той добави, че старите уреди са строени по остарялата нормативна база. Те в този момент се ремонтират, само че плановете, които се изготвят, са съобразени с новата. Най-важното е оборудванията да бъдат обезпечени срещи земетръс, сподели на собствен ред инженер Ясен Ишев. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР