21-то Световно първенство по футбол започна в Москва в четвъртък,

...
21-то Световно първенство по футбол започна в Москва в четвъртък,
Коментари Харесай

Кой колко печели от Световното по футбол

21-то Световно състезание по футбол стартира в Москва в четвъртък, като милиарди хора се чака да гледат футболните суперзвезди да играят за националната чест в най-престижния шампионат в света, написа CNBC, представена от investor.bg.

Световното е най-доходоносното и скъпо футболно събитие, тъй като хората, които заплащат за шампионата, не са безусловно тези, които извличат облага от него. Световната футболна централа FIFA набира доходи за милиарди долари на всеки четири години от Световната купа, до момента в който страните, които домакинстват футболното събитие, заплащат сметка от 10 милиарда $ или повече.

Турнирът през 2018 година се организира в 11 съветски града и е във формат от 32 тима. Победителят ще бъде коронясан на 15 юли.

Строителството и подготовката за събитието са коствали на Русия 11,8 милиарда $, сочат калкулации на американското издание USA Today. Над 70% от разноските са били покрити с държавни средства.
Отборите ще завоюват дял от общия награден фонд от 400 млн. $ – от 8 млн. $ за всеки тим участник до 38 млн. $ за спечелилия.

Банки като UBS и Goldman Sachs сътвориха логаритми, с цел да предвиждат спечелилия, като първата избра Германия, а втората – Бразилия. Двата тима се срещнаха за финален път на полуфинала на Световното състезание през 2014 година, когато Германия разруши Бразилия със 7:1.

Какви за разноските на страната хазаин?

Отборът на страната хазаин се класира автоматизирано за шампионата, само че този статут идва с тежка цена за стопанската система й.

FIFA изисква кандидатурите за домакинство на Световната купа да включват огромни данъчни облекчения за асоциацията. Германия предложи на футболната централа данъчни облекчения на стойност 272 млн. $, когато одобри Световното състезание през 2006 година, а Южна Африка и Бразилия последваха образеца й надлежно през 2010 и 2014 година

Споразумението откри освободени от налози зони за местата, в които се организираше Световното състезание, като корпоративните сътрудници на FIFA бяха освободени от данъци върху приходите и продажбите.

Бразилия вложи 15 милиарда $ в построяването на игрища и превоз наред с друга инфраструктура за Световното състезание през 2014 година Най-скъпият стадион – Mane Garrincha Stadium, струваше 550 млн. $ и беше употребен единствено за няколко събития в месеците след шампионата. Сега той е трансфорат в паркинг за рейсове.
Макар че не е вложила 51 милиарда $, колкото влага в Зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 година, разноските на Русия не престават да порастват, като наближават 12 милиарда $.

Официални представители в страната настояват, че Световното състезание ще добави сред 26 и 31 милиарда $ към националната стопанска система. Аркадий Дворкович, някогашен вицепремиер, съобщи, че подготовката към този момент е добавила към 14 милиарда $ към Брутният вътрешен продукт, равносилни на 1 процентен пункт, както и към 220 хиляди работни места.

Ето кой фактически печели пари

FIFA реализира доходи от 4,8 милиарда $ от Световното състезание през 2014 година, като извлече облага от 2,6 милиарда $. Приходите от телевизионни права надвишиха 2,43 милиарда $, а от спонсорски контракти и продажба на билети – надлежно 1,6 милиарда $ и 527 млн. $.

Очаква се Световната купа през 2018 година да донесе на FIFA доходи от 6 милиарда $, покачване с 25% по отношение на 2014 година С предстоящите 3,2 милиарда души, които ще гледат шампионата, приходите от телевизионни права могат да доближат 3 милиарда $.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР