21 сдружения и велоклубове от Варна внесоха днес в общината

...
21 сдружения и велоклубове от Варна внесоха днес в общината
Коментари Харесай

Вело-сдружения поискаха от кмета Велосипеден план за Варна

21 сдружения и велоклубове от Варна внесоха през днешния ден в общината отворено писмо с искане за правене на " Велосипеден проект " за града, научи Moreto.net.

В отвореното писмо, адресирано до кмета, до ръководителя на Общинския съвет и до ред други виновни лица, се слагат четири краткосрочни ограничения, които съгласно създателите на писмото би трябвало да бъдат признати по неотложност.

1. Изграждане на велоалея по Аспарухов мост - предвид на идния ремонт.

2. Мерки за ревизия, поддръжка, обезопасяване и реализиране на съгласуваност на съществуващите велоалеи.

3. Стартиране на развой по установяване и отделяне на безвредни входно-изходни велосипедни направления на Варна.

4. Засилване на контрола върху нарушителите на велоалеите и в пешеходните зони.

Според велосдруженията, проблемите с трафика, които Варна има като всеки един различен огромен град, включително - тапи, замърсяване на въздуха, автотранспортни катастрофи, незадоволително места за паркиране, свободно и гъвкаво напредване, могат да бъдат най-малко отчасти решени посредством основаване на условия за велосипеден превоз. Според създателите на писмото това е потвърден нискобюджетен и първокласен способ, който дава бързи резултати.

По думите им, все още велосипедната мрежа във Варна е незадоволителна, разпокъсана и е построена без задоволително обмисляне и методичност, и не дава отговор на потребностите града. Затова е нужно построяването на велосипеден проект.

От сдруженията подчертават върху следните аспекти, които да залегнат в проекта:

- реализация на непрекъсната, обвързвана, безвредна и комфортна велосипедна мрежа, както и съоръжение на инфраструктура за паркиране и поддръжка на велосипеди;

- ограничения за обезпечаване на безвредни пресичания сред автомобилния, велосипедния, пешеходния трафик и публичния транспорт;

- ограничения за реализиране на синергия и възстановяване на интермодалните връзки сред другите типове транспорт;

- ограничения за мониторинг на сигурността и комфорта на велосипедната инфраструктура;

- образуване на система за отчитане и контролиране на велосипедните потоци;

- ограничения за поощряване на работодатели, търговци и притежатели да обезпечават велосипедни паркинги и други облекчения при прилагане на велосипед;

- ограничения за разпространение на велосипедното придвижване за напредване и отдих;

- ограничения за основаване на безвредни велосипедни входно-изходни направления на града, както и връзки към прилежащите обитаеми места, крайградските зони за отдих и туристическите обекти.

- ограничения за стимулиране на велотуризъм, рекреативни и опознавателни веломаршрути.
Като локални организации ангажирани с развиване на велосипедното придвижване, създателите на писмото декларират подготвеност за подпомагане и присъединяване във всички стадии на подготовка за включване на тези ограничения в стратегически и планови документи на община Варна.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР