21 май е Европейският ден на Натура 2000. Датата е

...
21 май е Европейският ден на Натура 2000. Датата е
Коментари Харесай

"Натура 2000" навършва 27 години днес

21 май е Европейският ден на " Натура 2000 ". Датата е определена във връзка 21 май 1992 година, когато са утвърдени както Директивата за местообитанията на Европейски Съюз, по този начин и програмата LIFE. Настоящата инструкция, дружно с Директивата за птиците (приета през 1979 г.), са основата на мрежата от предпазени зонви на Европейския съюз, която се назовава " Натура 2000 ". Всяка от тях е определена, като приютяваща скъпи биологично многообразие и допринасяща за опазването на европейското естествено завещание. Така през днешния ден Европа чества 27-годишен рожден ден на природозащитната си мрежа.

Мрежата се простира над 18% от територията на Европейски Съюз и съвсем 9,5% от нейната морска територия, с общо 27 800 предпазени зони.

В България

Българската част от " Натура 2000 " стартира да се построява преди и през 2007 година с оглед приемането на страната в Европейския съюз, като първите проучвания са на природозащитни и научни организации през 2003-2004г.

В националното ни законодателство двете европейски наставления (за птиците и за местообитанията) се вкарват посредством българския Закон за биологичното многообразие (ЗБР) през 2007 година Закон за биологичното разнообразие включва описи с типове и местообитания, които са характерни за България и които би трябвало да бъдат опазвани съгласно двете наставления.

След доста разногласия и научни проучвания предпазените зони по двете наставления са избрани общо 233 предпазени зони от българската " Натура 2000 " с обща повърхност от 34% от територията на страната, в това число част от акваторията в Черно море. За цяла Европа през днешния ден " Натура 2000 " се състои от повече от 27 800 зони по суша и морета на страните-членки.

Що е то " Натура 2000 "

Европейският съюз има особено законодателство и за отбрана на дивата природа. По отношение на биологичното многообразие главните правила се дефинират от две наставления: Директива за местообитанията и Директива за птиците.

За използване на отбраната по двете природозащитни наставления във всяка страна от Европейския съюз се дефинират предпазени зони от два вида – зони за птиците и зони за местообитанията. На равнище Европейски съюз всички предпазени зони по двете наставления образуват европейската природозащитна мрежа " Натура 2000 ".

Какво честваме?

За " Дневник " тематиката разясняват двама природозащитници, взели участие в процеса на първите изследвания за " Натура 2000 " в България:

Росен Василев от Българска фондация Биоразнообразие разяснява, че " Натура 2000 " е самопризнание за скъпа природа. Тя не е мрежа от резервати и не не разрешава хората да употребяват земите си. " В местообитанията от " Натура 2000 " влизат гори, брегове, ливади, реки. Хората не престават да употребяват ресурсите им - вървят на плаж, косят и по този начин нататък. Просто не ги унищожават. Всъщност " Натура 2000 " демонстрира тъкмо това - къде към момента има неунищожена природа. "

Елена Стоева от сдружението " Зелени Балкани " счита, че " Натура 2000 " е израз на високите стандарти на Европейски Съюз във връзка с запазване на околната среда. " Фактът, че съхраняването на биоразнообразието е измежду главните цели на Общността се дължи точно на основното значение, което непокътнатата природа и естествените запаси имат за високото качество на живот на хората, просперитета на нациите и устойчивото развиване. Така Натура 2000 е гаранция за благосъстоянието ма децата ни. "

Андрей Ралев от Сдружение за дива природа " Балкани " обобщава в резюме: " Натура 2000 е инвестиция в бъдещето - предпазените зони подсигуряват, че идните генерации ще имат чист въздух, вода, почва, места за отдих и природосъобразно развиване. "

Проблемите

" Натура 2000 " на равнище Европейски съюз работи като реклама на локалните безнеси - притегля туристи, продава земеделска продукция, поради гаранцията за здравословна и красива среда.

У нас това не се случва добре, най-много поради към момента недовършен развой на създаване на вмрежата, което пречи тя да се ръководи дейно.

Някои от пропуските са:

- опити за понижаване на мрежата - виж тук.
- редовно увреждане на естествени местообитания, които са предпазени на хартия - да вземем за пример, най-пресните образци от заличаване на дюни - виж тук и тук.
- За съвсем всички оповестени български предпазени зони за местообитанията липсват заповеди за оповестяване, които са наложителни за правния им статут. От 2007 година до момента единствено 9 на брой от общо 233 зони по тази инструкция в България имат такива заповеди.
- Нито една от общо 233 предпазени зони от българската " Натура 2000 " за местообитанията все още няма проект за ръководство. От 119 предпазени зони по Директивата за птиците единствено 7 имат проекти за ръководство. Такъв проект е наложителен и той би трябвало да дефинира съответните ограничения, с които би трябвало да се опазват птиците, растенията, животните и местообитанията, избрани като скъпи и предмет на запазване на всяка съответна зона.
- И двете наставления изискват страните да правят регулярен теоретичен мониторинг и да рапортуват от време на време за положението на предпазените от " Натура 2000 " типове. България е направила едно докладване през 2014г., само че основано единствено на един сезон полеви изследвания за докладването, плюс данни от предходни планове - от картирането на зоните от " Натура 2000 " и от набирани през годините природозащитни данни на специалистите, наети за докладването. Следващото докладване следва през 2019 година, само че за него до момента не е почнала научна работа, а тя би трябвало да се организира на терен няколко следващи години и от специалисти, с цел да извърши условията.
- Има европейски мониторинг и наказателни процедури по някои недобре предпазени зони – " Калиакра ", " Кресна ".

Конфликтите

Често срещана е визията, че предпазените зони от " Натура 2000 " и екооценките за вложенията, наложени от опазването им, стопират опциите за бизнес. Реално обаче възбраните и рестриктивните мерки, налагани от статута на " Натура 2000 ", са малко и засягат единствено съответни обекти на отбрана – разпознати като редки и застрашени типове и местообитания.

За съответни предпазени зони, където опазването на биоразнообразието лимитира обичаен занаят, европейските стратегии и особено Програмата за развиване на селските региони (ПРСР) плануват средства за дотации, компенсиращи притежателите за пасивното прилагане на земите за природозащита. В допълнение Оперативната стратегия за околна среда (ОПОС) планува средства за изкупуване от държавното управление на България на частни земи, когато те са значими за опазването на природата.

И двете благоприятни условия не се употребяват интензивно и мантрата " Натура 2000 " пречи на бизнеса " продължава да съществува и да се употребява като ПР в интерес на огромни инфраструктурни планове. Това обаче е въпрос на национални регламенти и рационално потребление на предоставяните от Европа средства – както за запазване на " Натура 2000 ", по този начин и за компенсиране и развиване на локалните общности по резистентен метод и за подкрепяне на природосъобразно земеделие, скотовъдство, туризъм и други бизнеси, които също се поддържат от ОПОС и ПРСР.

Всичко, което би трябвало да знаете за: НАТУРА 2000 в България (96)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР