21 комуникациони точки и анализ на следизборната ситуация - ето

...
21 комуникациони точки и анализ на следизборната ситуация - ето
Коментари Харесай

Любомир Аламанов: Слави рязко изгря и рязко залезе

21 комуникациони точки и разбор на следизборната обстановка - ето какво   PR експертът Любомир Аламанов в обществените мрежи:

1. Слаба интензивност. Хората са изтощени, като че ли обезверени, че смяна може да има. Но би трябвало да схванат, че с отвод от гласоподаване няма да трансформират нищо. Само ще улеснят партийните деятели. Цупенето в ъгъла може би е добра информационна тактичност за детската градина, само че не и за създаване на бъдещето.

2. Но слабата интензивност е доста мощен сигнал до политическата класа, че връзката с всеобщата аудитория е тотално нарушена. А знаем до каква степен води класическата формулировка „ Когато тези горе не могат да ръководят поновому, а тези долу не желаят да живеят постарому “.

3. Силна интензивност на българите в чужбина. Достойна за възторженостти. Показва какво би трябвало да е отношението на всички, с цел да имаме интензивно общество, което търси правата си.

4. „ Продължаваме промяната “ са огромната изненада на тези избори. Силният анти-ГЕРБ избор се е насочил натам.

5. Дейността на двамата някогашни министри Кирил и Асен е съумяла да притегли доста хора. Конкретните дейности, добра комуникативност и про-западна ориентировка печели доста симпатизанти, изключително измежду младите и дейни хора.

6. Като цяло, за следващ път хората споделиха, че желаят нещо друго от застоя на ГЕРБ. Добре е и някои медии да чуят това.

7. Все отново ГЕРБ резервират корав електорат, който очевидно ще гласоподава за тях, каквото и да се разкрие за дейностите им през миналите години. Трябва да се направи разбор какви са тези хора и по какъв начин са се обособили в добре отгледана партийна фен-база.

8. Първото изказването на Борисов след следващата им загуба поразява с арогантността си. Подигравки с другите политически сили, омаловажаване на спечелилите, снизходително отношение, фамилиарничене, гарнирано с нови тайни теории. Но все някой ден ще би трябвало да отговори за раздадените милиарди.

9. Продължаващ срив на Българска социалистическа партия. Почти злополука. Корнелия Нинова не стопира да се държи като опора на Борисов. Играеше някакви игрички по отношение на Радев още от пролетта. Превърна социалистическата партия в дребна националистическа фракция. А като жена-лидер на политическа мощ да избере за съществена политическа посока „ обичайното семейство “, което по принцип връзва дамата до мивката и печката, е лек когнитивен нонсенс. Не знам кое е по-добре – дали социалистите да я смъкват поради дейностите й, или да си остане и да дозакопае Българска социалистическа партия тотално. Крайно време е да се направи съвременна про-европейска левица и залповете на Аврора да утихнат, разсеяни от ветровете на времето.

10. Движение за права и свободи си остава устойчиво. Стратегическият ход да повдигнат Мустафа Карадайъ за президент беше сполучлив. Това че са трета политическа мощ единствено демонстрира какъв брой добре споделят с електората си. И какъв брой доста бъркат всички, които не гласоподават.

11. Срив на партията на Слави Трифонов. Напълно разбираемо, при дейностите и държанието им в последните два Народното събрание. Предупреждавахме до каква степен може да докара неналичието на връзка и отхвърли от отговорност. А и подценяването на акцията също се отразява. Има разлика сред това да си прочут и това да направиш добра акция. Най-вероятно ще останат в историята като единствената партия, която внезапно изгря и внезапно залезе без нито един ден в ръководство. Само поради сбъркана връзка.

12. Демократична България спадна доста. По всичко проличава, че доста гласове са отишли към Политическа партия. Дано сметката, че поотделно явявайки се, ще се вземат сумарно повече места, да е вярна. Показва също по този начин, че твърдото им ядро не е задоволително огромно. Трябва да създадат сериозен разбор на по-широки целеви аудитории и вероятните информационни подходи към тях. Тежко се отрази и странното държание на подкрепения от тях претендент Лозан Панов.

13. Жалко, че „ Изправи се, БГ! Ние идваме! “ не влизат в този парламент. Направиха доста, разкриха доста, нека идващия път да убедят повече гласоподаватели.

14. Влизането на Възраждане е плод на националистическите, анти-европейски настроения, разпалвани от част от политическата класа. Използването на антивакс изразителност им оказа помощ да съберат гласовете на част от тези почитатели. Ще забележим дали за идната акция ще ескалират към гневно различния спор плоска ли е Земята. Добре най-малко, че останалите патриотари са в забвение. Но този триумф би трябвало да вдигне байрак на останалите политически сили, учените и интелигенцията, че не са си свършили работата добре в информационна посока за разпространение на науката.

15. Радев разбираемо получава висок резултат на президентските избори. Консистентната му битка против безобразията на ГЕРБ дават резултат. Но не би трябвало да се отпуска, за една седмица може доста да се случи.

16. Герджиков реализира тавана на вота на почитателите на ГЕРБ. Въпреки, че гневно се опитваше да се нарежда като самостоятелен. С предприемчив комитет от активисти-ГЕРБ, с щаб от активисти-ГЕРБ, с поддръжка на ГЕРБ, с изразителност и дейности като на ГЕРБ, кой ли кампейн-мейкър му е дал концепцията за самостоятелност? Ще забележим дали ще успее да притегли гласовете на Движение за права и свободи за балотажа. Кампанията му през тази седмица ще е обезверен взлом на ГЕРБ да вземат най-малко нещо от този избирателен цикъл. Иначе изборната загуба ще им се трансформира в табиет, от който мъчно могат да се откажат.

17. Лозан Панов направи тотално неправилна акция. И то на концептуално равнище. Изправи се дори против единствената партия, която намерено го поддържа. С което смъкна и своя и нейния резултат. Комуникационните принадлежности в една акция са доста, единствено да бъдеш „ на страната на истината “ не стига. Както се споделя в математиката, това е належащо, само че надалеч не задоволително изискване. Трябва информационните експерти да учат математика, преди да се заемат с политически акции. А и за следващ път се потвърди правилото, че неналичието на добра връзка поражда рецесии.

18. Истериите по машините се оказаха безсмислена пушилка. Както и се очакваше. Ръчното броене единствено удостовери обстоятелството, че компютрите могат да считат. Изненада, нали? За всичките неразбории и изхабени нерви членовете на комисиите могат да благодарят на ГЕРБ. И приятелите им от Българска социалистическа партия, несъмнено.

19. Може би е добре да се преработят законите, тъй като поредицата странни хора, които призоваваха Тангра и се уповават на извънземните, не е обикновено да получават от нашите налози да приказват нелепости по публичната телевизия.

20. Последните 12 години ни оставиха с разрушени институции, раздадени милиарди на другари на една политическа мощ, неработеща прокуратура, тотално разграничено общество. Много има да се прави за превъзмогването на този застой.

21. Тежките рецесии изискват бързи и съществени решения. Както и добра, навременна и правилна осведоменост.

На конференцията за 20 години БАПРА, легендата Пол Холмс за следващ път сподели, че връзките би трябвало да са доста високо равнище във всяка една организация. Добре е българските политици да го схванат.

Чакаме финалните резултати. И заработването на Народното събрание.

И да се успокоим най-сетне. Много имаме да свършим. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР