21-годишното момиче почина след секцио Констативният протокол на Изпълнителна агенция

...
21-годишното момиче почина след секцио Констативният протокол на Изпълнителна агенция
Коментари Харесай

Медицински надзор не откри нарушения в случая с починалата родилка в Горна Оряховица

21-годишното момиче умря след секцио
„ Констативният протокол на Изпълнителна организация „ Медицински контрол “ във връзка инспекцията за умрялата 21-годишна родилка след секцио в МБАЛ “Св.Иван Рилски “-Горна Оряховица е 21 страници. В него в детайли е разказана хронологията на случая ”. Това съобщи на брифинг шефът на здравното заведение доктор Иван Иванов.

По думите му заключението на специалистите е, че дейностите на лекарския екип са напълно съобразени с логаритъма на клиничната пътека и медицинския стандарт по акушерство и гинекология. „ Според самостоятелния експерт по анестезиология реанимационните мероприятия са били навременни и верни. Действията в реанимационен проект са били вероятни само в болничното заведение, в която са били направени. Пациентката е била превозена вярно към лечебно заведение за да се избави живота ѝ. Поведението на медицинските екипи, обслужвали родилката, преди и след постъпването ѝ в болничното заведение в Горна Оряховица, е било вярно и навреме. За това свидетелства фактът, че детето ѝ е родено в положително общо положение ”, акцентира той. И добави: " Заради съмнения за ДИК синдром родилката е превозена към болничното заведение във Велико Търново, където е съпроводена от реаниматор и гинеколог. ДИК синдромът е посочен като причина за гибелта на младата жена ". 

Според юристконсулта на здравното заведение Касим Местан инспекциите по случая са инициирани, с цел да се откри дали е налице осъществено закононарушение, по този начин наречената лекарска неточност. „ Непосредствено след злощастния случай стартира инспекция на Окръжна прокуратура и по-късно от ИА „ Медицински контрол ”.

Той посочи, че инспекцията обгръща целия престой на родилката в лечебното заведение.

„ ДИК синдромът на родилката е установен към два часа след осъщественото секцио. Това е станало въз основата на клинична преценка и лабораторни резултати ”, уточни лекар Иванов. Той уточни, че и при осъществената инспекция в болничното заведение във Велико Търново, където е призната младата жена, също не са установени нередности.

Майката на умрялата родилка Елена Стоянова също пристигна на брифинга. Тя съобщи, че отношението на лекарите, направили секциото на щерка ѝ, било „ надменно ”. „ Срещнахме се единствено с единия доктор. Другата госпожа беше на екскурзия след този случай ”, показа тя.

По думите ѝ управлението ѝ споделило, че ДИК синдромът е почнал 1 час след раждането. „ Раждането на бебето беше в 9 часа. Аз се чух с детето си в 10. В 11 часа при нея не беше ходил никой. Не знаеше никой дали тя е излязла от анестезия. Какво са правили вашите чиновници два часа? За мен това е непросветеност или пиянство на кафе. Не знам по какъв начин да го нарека. За мен това е безнаказаност. Не знам вашите инспекции и експертизи до какъв извод са стигнали, само че това е мнението ми като майка ”, безапелационна беше Стоянова.

Според нея лекарите носят виновност по тази причина, че са оставили родилката без контрол и наблюдаване. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР