21-годишният руски войник Вадимир Шишимарин e осъден от украински съд

...
21-годишният руски войник Вадимир Шишимарин e осъден от украински съд
Коментари Харесай

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

21-годишният съветски боец Вадимир Шишимарин e наказан от украински съд на пожизнен затвор за убийството на невъоръжен мъж. Това е резултатът от първия съдебен развой за военни закононарушения, осъществени по време на нашествието на Русия в Украйна.

Дни по-рано - на старта на делото - руснакът се призна за отговорен за убийството на 62-годишния граждански Александър Шелипов, по когото стреля на 28 февруари - ден четвърти от войната.

Районният съд Соломянка в Киев отсъди, че Шишимарин е " направил закононарушение " според интернационалното филантропично право:

„ Той вижда цивилния жител на тротоара, Александър Шелипов, и, знаейки, че Шелипов е граждански, невъоръжен и не съставлява опасност, създава няколко изстрела със своя автомат. “

По думите на арбитър Сергей Агафонов Шишимарин е изпратил няколко изстрела в главата на жертвата с автоматизираното оръжие. Руският боец е извършил " незаконна заповед ", дадена му от боец от по-висок сан, твърди още магистратът.

В последното си изказване пред съда предходната седмица Шишимарин, сподели, че не е желал да убива Шелипов и " искрено съжалява " за случилото се. Той може да се апелира присъдата си в 30-дневен период.

Виктор Овсяников, юристът на сержанта, споделя в заключителната си тирада, че клиентът му се е страхувал за живота си и два пъти е отказал да извърши заповедта да простреля украинския жител.

Говорителят на съветския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков, сподели, че Кремъл е " угрижен " за ориста на наказания съветски боец и ще търси способи да му помогне.

„ Разбира се, ние сме загрижени за ориста на нашия жител “, разгласи Песков пред кореспонденти по време на постоянна конферентна връзка.

„ Нямаме доста благоприятни условия да защитим ползите му на място, защото непознатите институции в действителност не правят активност в Киев. Но това не значи, че няма да разгледаме опцията да му помогнем по различен метод “, добави Песков, без да обяснява какви са другите други възможности.

По-рано представителят на Кремъл съобщи, че Русия счита обвиняванията за „ неприемливи “, „ възмутителни “ и „ инсценирани “.

По време на отбраната на своя клиент, юристът на Шишимарин се опита да показа 21-годишния войник и другите съветски бойци като пионки в скица на Кремъл, потвърждавайки, че те не са знаели, че дейностите им " ще доведат до всеобща гибел освен на военнослужещи, само че и на цивилни ".

След като се призна за " изцяло отговорен ", Шишимарин бе заставен да се изправи против вдовицата на жертвата си.

„ Разбирам, че няма да можеш да ми простиш, само че скърбя “, сподели тогава той.

Жената разпита съветския боец за какво е пристигнал в Украйна, като риторично попита: " Вие дойдохте да ни отбраните? От кого? Защитихте ли ме от брачна половинка ми, който убихте? ", обърна се дамата към 21-годишния руски боец.

„ Наредиха ни да дойдем, какво ще последва - не знаех “, отговори Шишимарин.

Досега Украйна е идентифицирала над 10 хиляди евентуални военни закононарушения, осъществени от Русия. Независими медии и правозащитни групи също събират от ден на ден доказателства за офанзиви против украински цивилни.

Главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова сподели, че посредством този първи развой, „ Украйна  изпраща ясен сигнал, че всеки причинител, всяко лице, което е поръчало или е съдействало за осъществяването на закононарушения в Украйна, няма да избегне отговорност ".

Москва отхвърля нейни бойци да са правили набези против цивилни, само че украинските следователи събират доказателства, които да бъдат показани и пред Международния съд в Хага.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР