21 държави от Европейския съюз, включително България, гласуват днес на

...
21 държави от Европейския съюз, включително България, гласуват днес на
Коментари Харесай

В кои други държави днес избират евродепутати

21 страни от Европейския съюз, в това число България, гласоподават през днешния ден на евроизбори. Това е последният ден от изборите за Европейски парламент. Резултатите от всички 28 страни ще станат ясни довечера.

Следващата седмица държавните и държавните водачи на страните от Европейски Съюз се събират в Брюксел, с цел да обсъдят резултатите от изборите и предложат на Европейския парламент претендента за правоприемник на Жан-Клод Юнкер.

7 страни - Холандия, Англия, Ирландия, Чехия, Малта, Латвия и Словакия към този момент гласоподаваха през първите три дни на европейските избори.

Окончателни данни няма в нито една от тях, тъй като резултатите за целия Европейски съюз ще бъдат показа довечера.

Евроизбори 2019: Ето какво би трябвало да знае всеки гласоподавател (ВИДЕО)

Както БЛИЦ заяви, съгласно екзитполовете в Холандия Партията на труда на претендента за ръководител на Европейската комисия от ПЕС Франс Тимерманс печели най-вече места. В Ирландия добре се показаха зелените и проевропейската партия на премиера Лио Варадкар Фина гейл.

21 страни избират през днешния ден своите евродепутати. С максимален интерес се чака представянето на евроскептичните популистки партии - италианската "Лига " на Матео Салвини и френския "Национален общ брой " на Марин Льо Пен. В Унгария довечера министър председателят и водач на "Фидес " Виктор Орбан би трябвало да каже към коя политическа група ще се причисли в идващия Европарламент. Най-дълго ще продължи изборният ден в Италия.

В среднощ българското време се чака да бъдат показани първите прогнози за разпределението на местата в идващия Европарламент.

В Белгия през днешния ден с изключение на европейски, се организират и федерални, и районни избори. Според прогнозите социалистите ще бъдат първа политическа мощ във френскоезичната Валония, зелените - в Брюксел, а националистите от Нов фламандски алианс във Фландрия. На фона на тройните избори в страната, белгийски и френски жълти жилетки готвят през днешния ден огромен митинг в Брюксел под мотото "Да кажем стоп на европейската тирания ".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР