208 сигнала са постъпили в институцията на Обществения посредник в

...
208 сигнала са постъпили в институцията на Обществения посредник в
Коментари Харесай

Градският транспорт в Пловдив трън в очите на гражданите

208 сигнала са постъпили в институцията на Обществения медиатор в Пловдив през 2023 година. Те са разпределени в 17 направление. Близо една четвърт от жалбите са в раздел „ Транспорт и сигурност на придвижването “, който оглавява класацията. Това разгласи в залата на локалния парламент омбудсманът на Пловдив инж. Борислав Стаматов.
С 42 гласа „ за “ общинските съветници одобриха Годишния доклад на Обществения медиатор в Пловдив през 2023 година.
Стаматов акцентира, че съгласно жителите рейсовете са неприятни, дребни, неуместни и нередовни. Не се съблюдават разписанията, следи се жестоко отношение на водачите и кондукторите към пасажерите, климатиците не работят, осведомителните табели на спирките не дават точна информация. „ Градският превоз би трябвало да се реорганизира съществено. Град като Пловдив с половин милион души население би трябвало да има съвременен градски превоз, в който с изключение на частните линии да има и линии на общинско транспортно сдружение с три посоки – едното да е електротранспортно и да е въз основата на към този момент съществуващото сдружение „ Екобус “, второто да е в посока екологични рейсове и третото да е в посока към осъществяване на S-бан и U-бан “, се споделя в доклада на омбудсмана.
Второто място по брой сигнали заема сектор „ Други “, а на трета позиция се подрежда „ Устройство на територията, нелегално строителство “, следват „ Социална политика “ и „ Екологични проблеми “.
12 сигнала са постъпили по отношение на липса на вода и повреди на водопроводи през миналата година.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР