2030 чуждестранни граждани искат да работят като сезонни работници у

...
2030 чуждестранни граждани искат да работят като сезонни работници у
Коментари Харесай

Бисер Петков: 2030 чужденци искат да са сезонни работници у нас през това лято

2030 задгранични жители желаят да работят като сезонни служащи у нас. Това става допустимо с помощта на подписаната конвенция на България с Молдова, която влезе в действие у нас на 14 март. Това сподели общественият министър Бисер Петков, откакто беше изслушан от отрасловата комисия в Народното събрание.

 © БГНЕС
„ Спогодбата урежда опция за претовареност по всички 12 режима по Закона за трудова миграция и трудова подвижност. Българските работодатели имат право посредством организациите по заетостта да декларират нужда от работна ръка. Съответната работа в Молдова се ангажира с обезпечаването на работната мощ “, съобщи Петков и изясни, че първо работодателят би трябвало да подписа контракт със съответния служащ, след което той да пристигна да работи у нас.

Най-търсените служащи през лятото са камериери, готвачи, сервитьори, разясни министърът.

„ До през вчерашния ден 2030 са получили регистрация като сезонно заети лица. Ръстът по отношение на същия интервал на предходната година е два пъти, предходната година са били регистрирани за сезонна претовареност до 90 дни 1175 души. От тези 2030 чужденци 1470 са украинци, както и предходната година те доминират, по-късно идват жители от Киргизстан, Молдова и други “, добави още той.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР