2023 година завършва за България с една относително позитивна новина

...
2023 година завършва за България с една относително позитивна новина
Коментари Харесай

2023 г. - политическа сглобка и обществена разглобка

2023 година приключва за България с една релативно положителна вест -  В последните часове на годината Австрия, последната страна, която се противопоставяше на влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство, въпреки всичко сподели " да " за въздушен и морски път на свободно придвижване на хора и артикули. Само часове по-късно това бе доказано и от останалите членки и към този момент е публично - от март месец България и Румъния ще бъдат отчасти част от Шенген. Негативният колорит е, че няма избрана дата за пълноправното ни участие , т.е. и по суша, каквато е практиката до този миг.

В последния ден на годината News.bg напомня съществени събития с едно ясно схващане - че всяко едно от тях провокира разнопосочни оценки и страсти. И в случай че на политическо и партийно равнище 2023 година е белязана от думата " сглобка ", то на публично продължава разглобката и опълчването на групи и групички. И като от 2021 година наследихме алената линия на ваксърите и антиваксърите, от 2022 година линията на путинистите и проукраинците, то 2023 година не донесе освен някаква консолидация, а в противен случай - още по-голямо накъсване и продължаващо идеологическо и публично опълчване. Червената линия към този момент не е една, а са доста и за разлика от кръвоносната система в човешкия организъм, не доставят О2 и живот на публичния организъм.

На 1 май бе изработен опит да бъде взривен автомобил от кортежа на основния прокурор. При атентата нямаше потърпевши. Министерство на вътрешните работи, прокуратурата и Национална следствена служба направиха изказвания по тематиката.

Разминаване в информацията, изнесена от институциите обаче, породи доста въпроси. Появи се въпросът дали случилото се е атентат против основния прокурор Иван Гешев или инсценировка. Напрежението ескалира и се стигна до конфликт по високите етажи на правосъдната власт. Иван Гешев и неговият заместител Борислав Сарафов си насочиха взаимни обвинявания. И двамата желаеха отстраняването на другия от Висш съдебен съвет.

Повече от половин година по-късно към момента не е открит причинителят на атентата. Прокуратурата работи по разнообразни версии - от инсценировка до опит за ликвидиране. Стана ясно, че е употребявано бризантно вещество " нитропента ", сложено в самоделно взривно устройство, детонирано посредством електрически подтик.

На 2 април се организираха петите парламентарни избори в границите на миналите две готини. Вотът на гласоподавателите дефинира в Народното събрание да влязат шест партии - ГЕРБ-СДС, ПП/ДБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, Възраждане и Има Такъв Народ.

Партията на Слави Трифонов прескочи четирипроцентната преграда, откакто не съумя да го стори на предходните избори. Формацията влезе в 49-ото Народно събрание, като е най-малката група в Народното събрание с 11 депутати. Интересното тук е, че Има Такъв Народ е първата партия, която съумява да се завърне в Народното събрание, откакто не е била част от предходния и то без да влиза в коалиция.

от Председателския съвет на Продължаваме промяната

В края на месец май един скандал раздруса политическата сцена у нас. Депутатът от ПП/ДБ Радостин Василев провежда конференция, на която пусна запис от Председателския съвет на Продължаваме промяната. От думи на Асен Василев и Кирил Петков се завъртя следващия политически скандал, който обвързва в " но - бала " и президентската институция и послужи за непрекъснати офанзиви към Политическа партия за това, че ще се опитат да завладяват локалната власт, да прочистят администрацията и да завладяват службите в съгласие с непознати посолства.

ПП/ДБ дефинираха случилото се като шантаж, проведен взаимно с ДАНС, защото и по отношение на Радостин Василев се води следствие. Записът обаче взриви договарянията сред ПП/ДБ и ГЕРБ за кабинет с втория мандат. Както и в допълнение обтегна към този момент обтегнатите връзки сред " Продължаваме промяната " и президента Румен Радев.

(Сглобката)

На 02.04.2023 година се организираха петите следващи парламентарни избори в границите на две години. Първа политическа мощ стана ГЕРБ-СДС, а ПП/ДБ останаха втори. Конфигурацията в Народното събрание обаче бе такава, че независимо ръководство не беше допустимо. ГЕРБ издигна за кандидат-премиер еврокомисаря Мария Габриел. Тя обаче върна първия мандат несбъднат.

Изненадата пристигна по-късно в същия ден, когато тя и акад. Николай Денков оповестиха, че са постигнали съглашение за ротационно държавно управление със период от 18 месеца, в които министър председателите се сменят на девет месеца. Това, което сближи двете обединения, макар враждата сред тях в последните две години, бяха общите им цели. В един миг обаче договарянията бяха мощно разтърсени от изтеклия запис от председателския съвет на Политическа партия. В резултат на това Мария Габриел замрази договарянията, само че няколко дни по-късно обединенията още веднъж седнаха на масата за договаряния.

ГЕРБ-СДС и ПП/ДБ съумяха да изгладят разликите си и предложиха съдружен кабинет. Въпреки апела на президента Румен Радев вторият изследователски мандат да бъде върнат, тъй като към този момент е дискредитиран, ПП/ДБ и ГЕРБ предложиха кабинет, който бе гласуван с 130 гласа " за " в пленарна зала.

Сътресенията по върховете на правосъдната власт доведоха до раздор сред прокуратурата и политическата класа. 49-то Народно събрание одобри Механизъм за следствие и надзор на основния прокурор. Бяха признати и промени в Наказателно-процесуален кодекс, с които нужните гласове за премахване на основния прокурор от 17 станаха 13. Малко по-късно бяха импортирани две претенции във Висш съдебен съвет за предварителното преустановяване на мандата на Иван Гешев. Дебатите се проточиха.

Първото искане бе изтеглено от вносителите. Второто бе за уронване на престижа на правосъдната власт поради репликата на основния прокурор " политически отпадък ". Заключителното съвещание се организира на 12 юни. Въпреки че Иван Гешев напусна съвещанието на Висш съдебен съвет поради ангажимент в Екологичен потенциал, Висш съдебен съвет в профил Гешев с 16 на 4 гласа. За изпълняваш функционалностите основен прокурор пък бе определен Борислав Сарафов, който значително години бе дясната ръка на Гешев.

2023 година бе белязана от няколко опита за осъществяване на референдуми по разнообразни тематики. В началото на годината " Възраждане " предизвикаха подписка за опазване на българския лев като публична валута до 2043 година От партията събраха над 600 000 подписа. Проверката в ГРАО сподели, че годните са малко над 470 хиляди. Темата влезе за разискване в Народното събрание. След траяли над 4 часа диспути, референдумът бе отритнат, макар че съгласно закона при събрани над 400 000 подписа, той става наложителен. " Възраждане " сезира и Конституционният съд по тази причина.

" ИТН " също започва подписка за привикване на Велико национално заседание и промяна на модела на ръководство към президентска република. Партията обаче събра малко под 150 000 подписа.

Българска социалистическа партия също събираше подписи за референдум срещу джендър идеологията в учебните заведения. Инициативен комитет събираше подписи за референдум за " Мир и неутралитет ", само че също не съумя да завоюва задоволително поддръжка.

ИК 3 март пък събираше подписи за референдум за опазване на националния празник 3 март, само че в последните дни на тази година съобщи, че събраното няма да бъде въобще импортирано за разглеждане, защото няма смисъл да се минава институционално процедурата, откакто задачата към този момент е реализирана даже единствено с пускане на придвижването. Анализатори сочеха още в самото начало, което по-късно бе и доказано и от съветника на президента Александър Маринов, че ИК " 3 март " е основа за партията на Румен Радев.

В началото на месец юли президентът на Украйна Володимир Зеленски беше на аудиенция в България - първата му след началото на войната на Русия против страната му. Трябва да се означи и че София бе една от дребното столици от Европейски Съюз, които Зеленски не беше посещавал, откакто Украйна получи единната поддръжка на европейските страни.

В рамките на визитата му и срещата му с българското държавно управление беше подписан България и Украйна подписаха меморандум за съдействие в региона на енергетиката и започнаха диалози за продажбата на реакторите на АЕЦ " Белене ".

В края на визитата си Зеленски се срещна и с президента Румен Радев, като двамата сблъскаха позициите си за войната в Украйна и метода за преустановяване на бойните дейности. Емблематичен бе и методът, по който реагираха от президентството - като се изключи че до последно не беше публично доказана срещата Радев - Зеленски, от самото президентство разпространиха видеоматериал, в който нямаше превод от украински език на острите, само че елементарни думи на Зеленски: " Ние се борим за живота и свободата си! " и " Не дай боже да сте на моето място. Какво ще кажете на Путин - Ето, взимайте нашите територии? "

Срещата не попречи в края на годината президентът Румен Радев още веднъж институционално да спре гласуваната от Народно събрание българска помощ за Украйна.

В края на месец август предприемачът Васил Божков, който през последните три години се укриваше в Дубай, изненадващо или не, само че се завърна у нас. Той разгласи своето завръщане посредством обява в обществените мрежи, знаменателно бе обаче, че това се случи откакто Борислав Сарафов зае мястото на Иван Гешев.

Бизнесменът бе арестуван още на ВИП-терминала на аерогарата, а по-късно отведен в прокуратурата и разпитан. Бизнесменът бе арестуван под стража. В правосъдна зала, държавното обвиняване изнесе данни за връзки на хазартния необут с финансиста на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин.

В медийното пространство се появиха много спекулации към аргументите за завръщането на Васил Божков. Една от тях бе, че той е екстрадиран от ОАЕ, само че юристът му отхвърли тези изказвания. На Божков бе назначена и защита поради закани за сигурността му.

В края на годината обаче прокуратурата приключи производството по знаковото дело, по което Божков трябваше да свидетелства, поради неналичието на доказателства. Разследването е за корупционните практики по време на третото държавно управление на ГЕРБ и Бойко Борисов и поради които и Божков, и финансовият министър Владислав Горанов са с наложени наказания по Глобалния закон " Магнитски ".

През месец август бе осъществено нападение против някогашната барета Алексей Петров. Това бе третият атентат против противоречивата персона, който в последна сметка се оказа сполучлив. Петров бе убит в столичния квартал " Драгалевци ", макар че се е движел с защита.

Извършителят на убийството по този начин и не бе хванат. Името на Петров бе забъркано и в политическа конспирация, откакто Бойко Борисов съобщи, че Алексей Петров е обезпечил логистиката за договарянията сред ГЕРБ и ПП/ДБ за сформиране на държавно управление.

Месеци след убийството към момента няма арестуван. Прокуратурата пък изиска помощ от ФБР, с цел да разкодира телефона на Алексей Петров.

Един случай на домашно принуждение потресе цяла България и докара до изключителни гласувания на закони в Народното събрание. Въпреки новото законодателство обаче случаите на домашно принуждение не наподобява да понижават, а евентуално 2023 година ще се окаже рекордна.

Случаят с Дебора от Стара Загора, която беше нарязана с макетен нож, обаче ще остави диря освен поради садистичното принуждение, психологическия тормоз, само че и поради подозренията следващи в опит за прикриване на случая от страна на Министерство на вътрешните работи и прокуратурата, както и за несъответстващи дейности от тяхна страна по следствие и покачване на обвинявания, с цел да може жертвата за бъде предпазена.

В началото на септември потоп заля Южното Черноморие. Най-тежко наранена от водното злополучие бе община Царево, където високите води взеха и четири жертви. Наводнението затвори пътища, унищожи мостове и запрати коли и каравани в морето. Потопът нанесе материални вреди за милиони долари. Седмици наред водата в Царево и околните обитаеми места бе негодна за пиянство.

През октомври " Възраждане ", Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия нападнаха кабинета Денков с избор на съмнение. Мотивите - несправяне на държавното управление в областта на енергетиката. Решението им бе предизвикано от неналичието на консенсус сред енергетиците и ръководещите по отношение на териториалните проекти за обективен преход и бъдещето на въглищните централи. Вотът в последна сметка се оказа несполучлив. " За " гласоподаваха 73 народни представители, а " срещу " - 143.

През ноември се организира и втори избор на съмнение за неуспех в сферата " Отбрана и национална сигурност ". При гласуването той бе подсилен от 66 народни представители. 61 гласоподаваха срещу. ГЕРБ и Движение за права и свободи напуснаха пленарната зала. До прегласуване не се стигна заради липса на кворум. Ден по-късно политическите партии влязоха в зала, само че по този начин и не се записаха. По този метод прегласуването остана за идващото съвещание на Народно събрание през идната седмица, когато в последна сметка въпреки всичко не мина.

На 29 октомври в страната се организираха локални избори. Политическата карта на страната бе пренаредена. Само в осем регионални града бе определен кмет на първи тур, а в останалите се организира балотаж. Голямата изненада бе в столицата София, където претендентът на ГЕРБ Антон Хекимян даже не се класира за балотаж. В борбата за кметското кресло се впуснаха Ваня Григоров, издигната от Местна коалиция с присъединяване на Българска социалистическа партия, и Васил Терзиев, претендент на ПП/ДБ.

Провеждането на локалните изборите бяха белязани и от скандал още веднъж обвързван с машинното гласоподаване. След като в предходния парламент с помощта на така наречен Хартиена коалиция машините бяха сведени до принтери, а резултатът от вота още веднъж се броеше ръчно, все пак в навечерието на локалния избор те още веднъж станаха необяснимо за експертите център на скандал. Зам.-министър на електронното ръководство бе махленски, че е снимал с телефона си към този момент генерирани кодове и макар че с това не би могъл да промени или да манипулира резултата, отчетът на ДАНС даде съображение ЦИК да анулира изцяло машинното гласоподаване за първи тур.

ЦИК по този начин и не даде аргументирано мнение, а от ДАНС не ненадейно запасиха безмълвие. Това за следващ път повдигна въпроса за ръководенето на службите и тяхната работа, както и до конфликт сред Министерски съвет и Президентството. Премиерът Николай Денков изиска промяна на шефа на ДАНС - нещо, което се случва обаче със глобата на президента. Като началник на ДАНС остава Пламен Тончев, назначен по време на служебното държавно управление на Румен Радев.

Преди това конфликт сред Министерски съвет и президентството имаше и във връзка основния секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров, който след отхвърли на Румен Радев да го освободи, въпреки всичко подаде оставката си.

На 16 ноември хиляди футболни ентусиасти се събраха на митинг пред националния стадион " Васил Левски ". Те недоволстваха против решението срещата България-Унгария да се играе без аудитория и приканиха за оставката на ръководителят на БФС Борислав Михайлов.

Напрежението ескалира и се стигна до конфликти сред полицията и протестиращите. Бомбички и камъни летяха към чиновниците на Министерство на вътрешните работи, бяха палена коли и контейнери за боклуци. Полицията вкара в приложимост водно оръдие. 33 ентусиасти бяха арестувани.

Протестът провокира и политически реакции. ПП/ДБ желаеха оставката на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов. ГЕРБ приканиха Борислав Михайлов да подаде оставка, а столичният кмет Васил Терзиев да поеме отговорност за случилото се. Премиерът Николай Денков пък уволни зам.-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев.

През декември шефът на " Пирогов " доктор Валентин Димитров бе уволнен. Като претекст за неговото освобождение бе посочен одитен отчет, показващ неприятното финансово положение на лечебното заведение. Здравният министър Христо Хинков уточни, че решението за рокадата е било персонално негово.

Случаят сътвори следващ трус в сглобката. ГЕРБ оповестиха подготвеност да бойкотират съвещанията на Народно събрание, с изключение на тези, които се гледат измененията в Конституцията. Премиерът Николай Денков разясни, че макар създалата се блъсканица оставката на здравния министър не стои на дневен ред.

Междувременно съдът спря вписването на новото управление на " Пирогов ". Здравната комисия в Народно събрание пък гласоподава Христо Хинков да възвърне на работа доктор Валентин Димитров.

През декември тематиката за премахването на Паметника на руската войска (известен още като МОЧА) още веднъж излезе на дневен ред. Областната администрация в София издаде заповед за обезопасяване на монумента с мотив, че той е рисков. Около ПСА бе сложена ограда и бе обещано началото на демонтажа на противоречивия монумент.

Фигурите от монумента бяха рязани с флекс и демонтирани на части, каквато е и технологията, само че това провокира обвинявания за канибализъм и садизъм от страна на пазителите му. Представители на опозицията в лицето на Българска социалистическа партия и Възраждане настояха МОЧА да не бъде пипан. От Има Такъв Народ пък предложиха ориста на паметника да бъде решена, посредством референдум. Българска социалистическа партия и Възраждане направиха и опит да влязат при регионалният шеф на София, с цел да изискат документите за демонтажа на София. Малко по-късно съдът издаде заповед за прекъсване на демонтажа, защото не е спазена административната процедура. Основните фигури на върха на МОЧА обаче към този момент бяха демонтирани и сега обитават в държавен склад в село Лозен.

Един от декларираните цели на сглобката бе да промени Конституцията. Бяха препоръчани хрумвания като промяна на националния празник, делене на Висш съдебен съвет на две, ограничение на пълномощията на основния прокурор, унищожаване и ограничение на пълномощията при назначение на служебните държавни управления и други

ГЕРБ, Движение за права и свободи и ПП/ДБ имаха конституционно болшинство и задвижиха измененията в Основният закон по бавната писта. Между четенията бяха импортирани много промени. Някои от препоръчаният отпаднаха, други претърпяха корекции. Професионалните гилдии излязоха с над 50 отрицателни мнения по препоръчаните промени.

Въпреки това измененията бяха признати на три четения. Опозицията в Народното събрание, както и президентът Румен Радев дадоха поръчки, че ще нападат промените в Конституцията в Конституционния съд.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР