2023 година ще е интересна, изпълнена с динамика, каза пред

...
2023 година ще е интересна, изпълнена с динамика, каза пред
Коментари Харесай

Анализатор категоричен: Радев изгради вредния навик да се меси в управлението. Търси нова партия

2023 година ще е забавна, изпълнена с динамичност, сподели пред БНР политическият анализатор Емил Соколов. По думите му ще има много неща за приключване и тежки решения. Според него обаче има място и за позитивизъм, а точно, че хората, въпреки да им е писнало от избори, наподобяват по- заинтригувани от това какво се случва в страната.

Анализаторът разяснява и обтегнатите връзки на президента с партиите. Според него президентът от известно време си търси партия, която да може да материализира волята и упоритостите му. Оказа се, че „ Продължаваме промяната “ не е такава партия. Според Соколов се е говорило също за партията на Стефан Янев, а по-късно и за някакъв трети план.

„ Президентът построи нездравословния табиет да счита, че е естествено да се меси в ръководството на страната, изрече мнението си Соколов. Когато това му предпочитание да се меси в някой проблем, когато това срещне неотстъпчивост и неприязън, води до спор “, изясни той.

Според него няма нищо естествено в това президентът да счита, че му се поставя роля в изпълнителната власт. Неговите отговорности са други, уточни той.

Когато се появи „ Български напредък “, сякаш нямаше място в лявото пространство, разяснява още политическият анализатор. По думите му е доста противоречиво да се каже дали има ниша: „ Трудно може да се приказва за ниша в ляво или дясно, само че при нас постоянно има предпочитание за нещо ново “.

По думите му всеки нов план има капацитета да притегли част от негласуващите или недоволните.

„ Хората се умориха от избори “, акцентира Соколов. Според него тази злост на политическите водачи едни към други не трябва да прераства в конфликт на институции и партии, тъй като по този начин са неспособни да седнат на една маса и да търсят решение на проблемите.

Той е безапелационен, че би трябвало да излезем от този избирателен режим, с цел да може да се намерят решения за значимите проблеми: „ Няма по какъв начин идващите 4-8 месеца да сме единствено в избирателен режим, тъй като има доста значима работа за извършване “.

„ Дори партиите да вървят постоянно на избори, те ще би трябвало да вземат основни решения, няма по какъв начин да се занимават единствено с избори “, означи Емил Соколов и добави, че ще би трябвало да намерят метод да лавират, с цел да са ефикасни в Народно събрание.

Анализаторът дефинира 2022 година като турбулентна година, само че в този момент към края й нещата наподобяват по- добре. В български аспект нещата се поуспокоиха, уточни той.

„ Виждаме, че когато няма една партия, която да е явен и мощен победител, и работата на Народно събрание стартира да буксува “, разяснява Емил Соколов. Партиите се концентрират не върху проблемите, а върху това кой ще води, сподели той и изрече мнението си, че и в този парламент е имало закони, които е можело да бъдат гласувани. По думите му контролът, който гражданското общество упражнява върху партии и политици, наподобява леко повишен.

За връчването на трети мандат от страна на президента, Соколов разяснява, че „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ могат единствено да изгубят от едно взаимоотношение с ГЕРБ. Според него това би всяло разединение сред двете партии.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР