2023 г. се очаква да бъде по-гореща от 2022 г.,

...
2023 г. се очаква да бъде по-гореща от 2022 г.,
Коментари Харесай

Прогнозата за 2023 г. е гореща

2023 година се чака да бъде по-гореща от 2022 година, съгласно метеорологичната работа на Обединеното кралство. Защо? Един необикновен тригодишен метеорологичен модел, който нормално има охлаждащ резултат върху нашата планета, най-сетне би трябвало да завърши през тази година. Освен това се чака междинните световни температури да се покачат, защото излъчванията на парникови газове не престават да нарастват.
В резултат на всичко това Met Office предвижда, че 2023 година ще бъде една от най-горещите години в историята. Това не е изненада, като се има поради, че последните осем години са на път да бъдат осемте най-горещи по статистиката на Световната метеорологична организация (СМО). Очаква се тази година да е със междинни световни температури с най-малко 1 градус по Целзий по-високи от междинните през прединдустриалния интервал. Средната температура на Земята през 2023 година се предвижда да бъде сред 1,08 и 1,32 градуса по Целзий по-висока, в сравнение с преди 1900 година (приблизително), когато хората са почнали да изгарят изкопаемите горива по-свирепо.
Един градус по-горещо може да не наподобява кой-знае какво, изключително на фона на обстоятелството, че огромна част от Съединени американски щати преди малко излиза от студена зимна стихия. Но този тип смяна в световен мащаб към този момент е провокирала пагубни климатични резултати. Другата тревожна детайлност - това е приблизително за цялата планета - някои райони са наранени доста по-силно от изменението на климата, в сравнение с други.
„ През 2022 година се сблъскахме с няколко трагични метеорологични бедствия, които лишиха прекалено много животи и занаят и подкопаха опазването на здравето, хранителната, енергийната и водната сигурност и инфраструктурата “, сподели генералният секретар на СМО Петери Таалас в изказване в последните дни на предходната година. „ Една трета от Пакистан беше наводнена - с огромни стопански загуби и човешки жертви. Рекордни горещи талази са следени в Китай, Европа, Северна и Южна Америка. Дълготрайната суша в Африканския рог заплашва с филантропична злополука ".
Африканският рог трябваше да се оправи с двоен удар - както с изменението на климата, по този начин и с капризите на Ла Ниня, които утежняват сушата. Рядкото „ тройно потапяне “ на Ла Ниня е в деяние от септември 2020 година Въздействието на Ла Ниня варира в другите райони - носи по-обилни дъждове в Австралия, а пък лишава източна Африка даже от капчица дъжд. Но като цяло има краткотраен охлаждащ резултат върху земното кълбо. Очаква се Ла Ниня да завърши до април 2023-а година.
Ла Ниня е една от рисковите етапи на повтарящия се климатичен модел Ел Ниньо-Южна вибрация (ENSO). Има доказателства, че рисковите феномени Ла Ниня и Ел Ниньо могат да станат два пъти по-чести при по-високи световни температури. Този нежелателен факт, както и по-тежки наводнения и горещи талази - биха могли да бъдат избегнати, в случай че хората сполучливо лимитират световното стопляне под към 1,5 градуса по Целзий, цел на Парижкото съглашение за климата. 
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР