2023 г. отбелязва 85-ата годишнина от Гран При на Ирландия

...
2023 г. отбелязва 85-ата годишнина от Гран При на Ирландия
Коментари Харесай

85 години Гран При на Ирландия в Корк - видео

2023 година отбелязва 85-ата годишнина от Гран При на Ирландия в Корк. Това съревнование дава името си на едно доста особено Bugatti през 1938 година Събитието е било част от календара на Гран При и е сравнимо по значимост и обсег с днешното съревнование във Формула 1.

Един от състезателите тогава е французинът Жан-Пиер Вимил /Jean-Pierre Wimille/, пилотирал Bugatti Type 59/50 BIII. Това е последното Гран При на спортните коли Bugatti преди Втората международна война.

През 1938 година Type 59/50 B е пуснат за първи път с в допълнение усъвършенствано и още по-елегантно монопост тяло. Освен това автомобилът с номер на рама 6 получава новоразработен компресорен 3,0-литров мотор - 50 BIII.



Днес Type 59/50 BIII, със своя неповторим 3,0-литров, редови, осемцилиндров мотор с осем обособени цилиндрови глави е един от редки истински Grand Prix работещи коли от 30-те години на предишния век, частна благосъстоятелност и най-добре документираният Bugatti до момента.

Изкусната и елегантна каросерия трансформира автомобила в статуя, която е също толкоз вкъщи си на пистата, колкото и на художествени изложения. Това е и най-мощното Grand Prix Bugatti, което се е потвърдило в историческия моторен спорт. Страхотна и неповторима спортна кола за ретро събития. В продължение на четири сезона, това Bugatti се състезава за Bugatti с Вимил зад кормилото, както и с Робер Беноа /Robert Benoist/ в осем надпревари и опитите за връх в Montlhery от 1935 до 1938 г.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР