2023 г. беше година на реактивния дизайн. Архитектурата продължи да

...
2023 г. беше година на реактивния дизайн. Архитектурата продължи да
Коментари Харесай

Сградите, които предефинират разбирането за архитектура

2023 година беше година на реактивния дизайн.

Архитектурата продължи да се оправя с последствията от пандемията.

Голям брой офиси се трансфораха в жилища.

Технологични компании избраха да употребяват остарели здания, вместо да строят нови.

Дори заведения за хранене за бързо хранене бяха модифицирани, с цел да се оправят с новата действителност на онлайн поръчките.

Но през 2023 година архитектите направиха и самодейни стъпки в проектирането, с цел да начертаят нов курс за застроената среда.

Когато става въпрос за по-широки трендове, има няколко плана, които чертаят развиването на архитектурата през 2024 година и по-късно, пишат от FastCompany.

Без повече тъмни коридори

Базираната в Ню Йорк архитектурна компания SO-IL  създаде два плана, които отстраняват една от най-скучните действителности на множеството жилищни здания.

Вместо входната врата на всеки апартамент да бъде проектирана по продължение на кулоар в тъмния център на постройката, тези планове са изтласкали точките за достъп и пътищата за придвижване към външната страна.

Този несъмнено елементарен ход разрешава на тези здания (едната към този момент е открита в края на 2022 година, а другата ще бъде приключена при започване на 2024 г.) да дават на жителите необятни входни веранди и достъп до пресен въздух.

Това ново мислене придава на жилището тип и чувство, които повече наподобяват на независим дом. Може и да няма двор, само че гледката от входната врата постоянно е по-добра от мрачния кулоар.

Когато изоставена бензиностанция стане изложба

Подобно на хиляди бензиностанции по света, остарялата бензиностанция край Сиатъл е изчерпала предназначението си.

Електрическите транспортни средства към момента не са се наложили всеобщо, само че в ера, която върви в тази посока, доста обичайни бензиностанции стават непотребни.

Сътрудничеството сред архитектурната и дизайнерска компания GO'C и художествения колектив SuttonBeresCuller трансформира една от тях в остроумно ново публично пространство и изложба.

Използвайки имота към бензиностанцията, те основават Mini Mart Park, трансформирайки самата постройка в изложба и пространство за събития.

Дизайнерите са работили интензивно в продължение на години, с цел да употребяват плана за възобновяване на мястото от десетилетното му замърсяване.

Подобна на комин тръба, стърчаща от покрива, води пречистения въздух и изпаренията от подземна екстракционна система.

Сграда в постройката

В продължение на повече от век постройката на захарната фабрика " Домино " стои като индустриална забележителност на брега на Бруклин.

През последните десетилетия тя се трансформира в обичана светиня на остарелия Ню Йорк. Но също по този начин се трансформира и във въпросителна. Какво да се прави с тази солидна и остаряваща, само че исторически значима постройка?

Изобретателен редизайн дава отговор на този въпрос.

В рамките на тухлената постройка е издигната напълно нова, увенчана с величествен стъклен купол.

Сградата в постройката основава модел за историческа акомодация и запазване, като в същото време прибавя нова атракция към силуета на Ню Йорк - тъкмо там, където е от 1880 година



Някой кара колело… в постройка

Трудно е да не харесаш постройка, която можеш да прекосиш с велосипед.

Тази щура концепция е превърната в действителност в Бентънвил, Арканзас, където фасадата на шестетажна постройка със смесено предопределение за търговия, офиси и събития е обгърната в серпантина от външни рампи, които разрешават на човек, в случай че реши, да се качи с велосипед до всеки етаж.

Проектирана в съдействие сред Rojkind Arquitectos и Callaghan Horiuchi с Marlon Blackwell Architects, постройката наподобява на съвършена позиция в този ъгъл на северозападен Арканзас, където планинското колоездене е нещо доста значимо.

Като гръден панер

С една от най-неочакваните форми, появили се през последните години, новият на Американския природонаучен музей води архитектурата на неповторимо органично място.

Функционирайки като атриум, свързващо звено и крило на многофункционалния комплекс на Нюйоркския музей, планът на Studio Gang припомня на гръден панер или вътрешността на пещера.

Голяма част от центъра е построена благодарение на торкрет - сходна на мазилка версия на бетона, която се нанася като папие-маше.

Ефектът на ребрената клетка е осезателен в атриума, само че се вижда и от улицата, където постройката се откроява като магнетичен фар за науката.



Дървената кула, която устоя всичко

Тази постройка не е тъкмо постройка, а по-скоро изпитателен полигон за съвременно строителство.

10-етажната структура, направена най-вече от дърво, мина серия от тежки трусове през последните години. Поставена върху изследователско поле за земетресения, което може да възпроизвежда сеизмични събития, тя беше разтърсена, с цел да се ревизира нейната структурна целокупност.

Сградата мина тестванията с отлични резултати.



Тя е част от плана TallWood на Natural Hazards Engineering Research Infrastructure - осемгодишно изследователско изпитание на голям брой институции, ориентирано към създаване на строителни способи, които разрешават построяването на здания от солидна дървесина с по-ниски въглеродни излъчвания, които са устойчиви на сеизмична интензивност.

Тази тестова постройка, проектирана особено за превъзмогване на тези граници, може да отвори вратата за повече и по-високи здания, издигнати от дърво.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР