2022 са регистрираните пациенти с рак на млечната жлеза в

...
2022 са регистрираните пациенти с рак на млечната жлеза в
Коментари Харесай

Все по-често случаите на рак на гърдата в Русе се установяват в ранен стадий

2022 са записаните пациенти с рак на млечната жлеза в Комплексния онкологичен център в Русе. Това заяви шефът на онкодиспансера доктор Камен Кожухаров във връзка Международния ден за битка с рака на гърдата, който означаваме през днешния ден.

За съпоставяне през 2022 година записаните пациенти са 2267, а през 2021 година – 2269.

Повече от половината новозаболели схващат за болестта още в първи или втори етап от развиването на заболяването. Това дава опция на пациентите да подхващат ограничения в точния момент и да се подложат на съответно лекуване. Стотици хора разчитат на ранната диагностика, прецизира шефът на Комплексния онкологичен център в Русе доктор Камен Кожухаров и напомня, че страхът от Ковид-19 не трябва да пречи на годишната профилактика на всяка жена.

В знак на съпричастност към страдащите от подлото заболяване, над 200 розови лентички получиха всички чиновници и гости в Онкодиспансера в Русе през днешния ден.

В началото на 2021 година Световната здравна организация разгласи рака на гърдата за най-разпространеното онкологично заболяване измежду популацията на планетата. Една от главните аргументи за това е, че в по-голямата част от случаите се диагностицира в късен етап, когато възможностите за дейно лекуване са дребни.

Текст: Пламенка Тонева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР