2022 година е празнична за Градска художествена галерия – Пловдив,

...
2022 година е празнична за Градска художествена галерия – Пловдив,
Коментари Харесай

Непоказвани графики от известни мексикански художници представя Градската галерия в Пловдив

2022 година е празнична за Градска художествена изложба – Пловдив, тъй като тя навършва 70 години от своето основаване през 1952 година Достолепната годишнина ще бъде маркирана с редица специфични изложения и събития, за които обществеността ще бъде в детайли осведомена.

Празничните прояви започват с изложбата " Непоказвани произведения от фонд " Мексиканско изкуство “ на Градска художествена изложба – Пловдив “. Тя ще може да се види от 4 до 24 февруари таман в първата постройка (днес Зали за краткотрайни експозиции на ул. " Княз Александър I “ №15), която преди седем десетилетия става дом на държавната тогава изложба.

Колекцията с графични творби от известни мексикански художници от XX век се образува с помощта на огромното подаяние, което нашата страна получава от Мексико (1981 г.) във връзка 1300 години от своето учредяване. От 1150 дарени произведения в основаната по това време Постоянна експозиция " Мексиканско изкуство “ е експонирана единствено част от тях.

За своята 70-та годишнина Градската художествена изложба показва 100

графики, непоказвани до момента пред аудитория. Сред създателите на изложените творби са възпитаници на фамозните художници Диего Ривера (1886-1957), Давид Сикейрос (1896-1974), Фрида Кало (1907- 1954) и други. Куратор на изложбата е Моника Роменска, която е и организатор на " мексиканския фонд “ на галерията.

 
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР