2022 година е най-ранната дата, в която страната ни може

...
2022 година е най-ранната дата, в която страната ни може
Коментари Харесай

Експерт: Евро в България не по-рано от 2022 г.


2022 година е най-ранната дата, в която страната ни може да влезе в еврозоната. Това предвижда в студиото на бТВ икономистът проф. Димитър Иванов. По думите му България не е подготвена за прецизните правила, които банковият съюз ще наложи. В момента еврозоната се намира в миг на сериозен ремонт и в този момент не е най-удачно да аплайваме за банкет, добави икономистът.

По думите му българското държавно управление следва своята стратегия, с която се стреми към присъединение, само че липсва безапелационна позиция на останалите държавни институции и опозиционни партии, което демонстрира неустановеност в мнението им. Гостът акцентира, че не се знае по какъв начин едно такова присъединение ще се отрази на България, защото растежите на напредък на еврозоната са ниски, а разликата сред европейската и американската стопанска система е голяма.

Димитър Иванов посочи, че влизането в еврозоната предстои на покриване на специфични критерии. По думите му България покрива тези критерии, само че въпросът се крие в това какви са индикаторите ни вътре в страната – следи се надълбоко неравноправие, най-нисък витален стандарт, най-бедната страна в Европейски Съюз, слаб стопански напредък.

Той означи, че страните, които аплайват за чакалнята, нямат никакво юридическо условие да станат членки на банковия съюз също, само че към нас е предявено такова, с цел да се направи един спомагателен тест на нашата банкова система. Причината за това е, че еврозоната се опасява за своята непоклатимост, счита той.

Според Иванов влизането ни в банковия съюз значи, че България ще бъде тествана, с цел да се види какъв брой е постоянна банковата ни система, само че и по какъв начин ще споделят главните български банки с ЕЦБ. Това несъмнено ще бъде едно укрепване на банковата система, добави той, само че България не е подготвена за тези прецизни правила, които този съюз ще наложи.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР