2022 г. определено беше годината на завръщането към масовия туризъм,

...
2022 г. определено беше годината на завръщането към масовия туризъм,
Коментари Харесай

Българите увеличават честотата на кратките пътувания

2022 година несъмнено беше годината на завръщането към всеобщия туризъм, в това число към полетите.    Пикът на търсене през миналата година е стъпаловиден, като българите са летели най-вече през лятото и през есента за така наречен city break, демонстрират данните на платформата за обмисляне на пътувания – eSky.bg.    Българите също по този начин са пътували доста повече през интервала септември-ноември 2022 година, в съпоставяне със същия интервал на 2021 година и даже 2019 година  Най-желаните дестинации за 2022 г.    Германия е дестинацията, до която са пътували най доста българи през миналата година (24%), а второто място си поделят Обединеното кралство и Италия (17%).    Веднага по-късно се подрежда Испания, следвана от Нидерландия, а Австрия и Франция си споделят петото място.   Гърция, Белгия и Румъния са идващите в класацията като споделят дял от към 4%, съгласно данните на eSky.bg.   Тенденцията на закупуване на самолетните билети по-отрано се завръща   През  2022 година българите са резервирали своите пътувания относително по-рано – към 35 дни преди заминаването за полети в Европа и към 40 дни за междуконтинентални полети. През 2021 година интервалът за образуване и запазване е приблизително към 30 дни за полети в Европа и 33 за междуконтинентални полети. Данните от eSky.bg демонстрират, че единствено за една година българинът усилва интервала си от резервирането на почивката до самото пътешестване с близо една седмица. 

Честотата на City break пътуванията е два пъти по-голяма от тази на по-дългите почивки   „ Забелязваме, че българите демонстрират сериозен интерес към city break пътуванията. Увеличаването на честотата на късите пътувания удостоверява забележителното повишаване на известността на този тип пътешествия “, споделя Маргарита Касабова, маркетинг експерт на eSky.bg.   „ Това е в сходство и с резултатите от нашето изследване, извършено от GfK – цели 45% от българите желаят да отидат на city break (градска отмора за къс интервал в някой от европейските градове), като броят на city break пътуванията е по-висок от този на по-дългите почивки “, добавя тя. 

Самолетните билети са по-скъпи   Миналата година цените на самолетните билети са се нараснали с към 29% по отношение на 2021 година, което се дължи основно на нарастването на цената на авиационното гориво, вследствие на войната на Русия в Украйна.    Най-голямото нарастване на цените е записано в сегмента на междуконтиненталните пътувания, като междинната цена на самолетен билет е с 35% повече. Най-малко са поскъпнали интернационалните полети, т.е. в границите на Европа, приблизително с 24%.     В отговор на нарастването на цените, самолетните компании през предходната година стартираха редица промоции, с цел да създадат пътуването налично. През 2022 година година българите все по-често се доверяваха на  правилото " съответствие цена-качество ". Те по-често, в сравнение с през предходните години, избираха да летят с постоянни самолетни компании, чиито цени от време на време са сходни с тези на нискотарифните превозвачи, само че включват ръчен багаж и питиета или закуски, предлагани на борда, оповестяват още от eSky.bg.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР