2022-а е от забележителните години, в които католическият Великден, мюсюлманският

...
2022-а е от забележителните години, в които католическият Великден, мюсюлманският
Коментари Харесай

Как посрещат Великден в Европа?

2022-а е от забележителните години, в които католическият Великден, мюсюлманският Рамадан и еврейската Пасха съответстват. В тази публикация ще Ви разкажем по какъв начин Европа посреща Великден.

България: блъскане с яйца...

Очакван с неспокойствие най-много от малчуганите: ритуалът блъскане с великденски яйца е израз на желанието за здраве и триумфи през годината. Поверието гласи, че който надделее в борбите с яйца ще се радва на здраве, благоденствие и шанс.
Друг бит е приготвянето на великденски козунаци. Смята се, че козунакът въплъщава тялото на Исус Христос. Традицията е относително нова - въведена е при започване на 20-и век. Преди това за Великден българите са приготвяли разнообразни великденски обредни хлябове и питки.

Германия: великденски зайчета...

В Германия шарените яйца за празника се носят от великденското зайче, което ги крие в градината. И на Великден децата ги търсят. Звучи нелогично - заек да носи яйца. Смисълът е в убеждението, че зайците и яйцата символизират плодородието и прераждането. Първото документално удостоверение за тази традиция датира от 1662 година. През 1770 година тя стига и до Америка, където я занасят имигранти от Германия.

В Германия не би трябвало да липсва и великденското агне, приготвено от сладко тесто. То припомня за античния обред на жертвоприношение по време на еврейския празник Пасха. Жертвеният агнец символизира Исус Христос, починал на кръста в името на хората. Християнска е и традицията да се палят свещи - като знак на живота.

Полша: напръскай девойката!

В Полша традицията повелява хората да се заливат с вода. На по този начин наречения " влажен понеделник " младежите гонят девойките с кофи, цялостни с вода, с кани или с водни револвери - кой каквото има на разположение. Според легендата, девойките, които са се намокрили, ще се омъжат през годината. Освежаващата традиция води началото си от кръщенето на полския княз Мешко на Велики понеделник през 966 година.

Испания: шествия за смирение

В Испания Великден се отбелязва с многочислени религиозни процесии. Често участниците в тях са с качулки - с цел да припомнят за Инквизицията. Босоногите каещи се минават по улиците на испанските градове и молят за амнистия за осъществените грехове. Процесиите не престават от Връбница до Великден.

Англия: постна храна и върбови клончета

На Разпети петък англичаните се хранят всекидневно непретенциозно. На този ден се продават кифлички със стафиди, на които е изобразен Христовият кръст. И още една локална традиция: поверието гласи, че който се допре до върбова клонка, украсена с разноцветни великденски яйца, ще бъде споходен от благополучие.

Италия: спокоен Великден

По време на великденските празници другояче шумната Италия потъва в тишина. Вярващите организират безмълвни шествия, следвайки кръста. Така те припомнят за Христовите премеждия. А в неделя всички погледи са отправени към обичайното обръщение на папата " Urbi et Orbi ", което той произнася на 60 езика.

Франция: мълчанието на камбаните

Френските деца стартират да търсят скритите великденски яйца и лакомства чак в понеделник. В знак на печал камбаните на църквите не бият - заглушават ги от петък до събота. И във Франция великденският заек е знак на плодородието и наложително участва в украсата. За празника французите подготвят агнешко печено с фасул.

Финландия: великденски огньове

Във Финландия се прави обред, сходен на българското сурвакане - само че с върбови клончета. Той припомня за посрещането на Христос в Ерусалим с палмови клончета. В неделя деца обикалят по улиците с барабани и свирки и афишират завършек на траура. А вечерта финландците палят огньове, също както се прави и на доста места в Германия.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР