2021 г. в сферата на природните науки започва с едно

...
2021 г. в сферата на природните науки започва с едно
Коментари Харесай

Първи случай на джуджета сред жирафите

2021 година в областта на естествените науки стартира с едно много любопитно изобретение. Група учени, отправили се на фотографско проучване в националния парк Мърчисън Фолс в Уганда, откриха жираф джудже.

Те са забелязали, че животното е с много по-къси крайници от останалите жирафи, само че размерът на тялото му е като на възрастен субект. По време на сходна експедиция в Намибия те попадат на втори жираф с сходна морфологична особеност.

Учените считат, че и двете животни страдат от скелетна дисплазия - общ термин, който отбелязва положения, измежду които е и дуорфизмът. Откритията им са оповестени в BMC Research Notes.

Също толкоз любопитен е и методът, по който са измерили височината на жирафите. Тъй като тези диви животни извънредно елементарно могат да бъдат уплашени, което ще се отрази на държанието или оцеляването им, е употребен новаторски способ.

Той се назовава фотограметрия - благодарение на лазер се мери дистанцията сред съответни точки в обекта, който снимаме, които ни интересуват. Измерват се пикселите на фотографското изображение и се съпоставят действителния общоприет размер на възрастно животно.

Заключението от публикацията в BMC Research Notes е, че това са първи случаи на джуджета измежду жирафите изобщо - сходно положение не е засичано до момента нито в дивата природа, нито в зоопарковете. Тепърва ще се изследват аргументите за положението.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР