2021 е година на приливи и отливи за производителите на

...
2021 е година на приливи и отливи за производителите на
Коментари Харесай

Най-динамичните компании за облекло и текстил: На приливи и отливи, но с печалба

2021 е година на приливи и отливи за производителите на облекло и текстил. Три компании в топ 20 регистрират трицифрен скок на продажбите през 2021. Само едно сдружение в секторната ранглиста е работило на загуба.
Голяма част от компаниите за облекло и текстил дефинират 2021 като сложна година, на приливи и отливи. Поради цикличността на бизнеса доста компании в сектора регистрираха понижение на продажбите. На бранша беше нужно време, с цел да загърби последствията от коронавирус пандемията, свързани с непродадени облекла, претъпкани хранилища и едва потребителско търсене. Драстичното нарастване на цените на електрическата енергия, а също на памука и вълната на интернационалните пазари обаче добави спомагателни провокации пред производителите.

Секторната ранглиста за текстил, дрехи и обувки на " Гепард " въпреки всичко демонстрира, че за сдруженията в топ 20 предходната година е била сполучлива. Три от фирмите регистрират трицифрен скок на продажбите, останалите - двуцифрен. Само едно дружество в таблицата е работило на загуба през 2021.
Реклама Лидерите
Лидер в класацията е " Тексервиз " - Пловдив , която регистрира над 198% растеж на продажбите, надхвърлящи 30.2 млн. лева през предходната година. Компанията е относително нова - учредена е през 2019 година с едноличен притежател Жанета Цветкова Банкова, само че е с шеф италиански жител - Рафаеле Лабариле. " Тексервиз " създава мъжки, дамски и детски облека, които изнася за Италия.

" Ръстът на приходите е резултат от осъществяването на поръчки, трансферирани от друга пловдивска компания с италианско наличие - " Булгарконф ", към " Тексервиз ", изясни за " Капитал " Рафаеле Лабариле. Увеличеният размер от действия води и до нарастване на заетите от 49 през 2020 до 115 през 2021 година Дружеството регистрира над 2 млн. лв. облага за предходната година.

Втора в топ 20 със 157.8% скок на продажбите през 2021 е компания " Артан произвеждане " - Лом , в която съдружници са Камелия Сашкова Илчева и Грета Николова Замфирова. Компанията създава шапки и други аксесоари от плат по поръчка на клиенти. Учредена е през 2018 година, а приходите й през 2021 надвишават 6 млн. лв..
Реклама
" През предходната година предложихме повсеместен приключен подготвен артикул - от дизайна до осъществяването на изделията. Продаваме под марки на възложителите, работим главно за експорт в Европейски Съюз, само че и отвън Европейски Съюз. Инвестираме в разширение на индустриалната база ", разяснява за " Капитал " Грета Замфирова. Заетите в " Артан произвеждане " са 85.

Ръст на оборота със 110.6% подрежда русенската шивашка компания " Миланов-Г " на трето място в класацията. Компанията, която е благосъстоятелност на Зарко Георгиев Миланов, е записана през април 2010 година и създава дамски дрехи на ишлеме. Заетите през предходната година са 63, продажбите надвишават 6 млн. лв., а облагата е 779 хиляди лв..

" Ръстът на приходите през 2021 по отношение на 2020 година се дължи на професионализъм и еластичност в бързо изменящата се бизнес среда. Работим главно с клиенти от Франция ", посочи за " Капитал " Зарко Миланов.
Ръст от 40% до 98%
С 97.3% скок на продажбите през предходната година шивашката компания " Азартрейд-ЛТД " заема 4-то място в класацията. Тя е учредена през 2018 година и е благосъстоятелност на Петър Лазаров Тошков. Производствената й база е в с. Черноочене, обл. Кърджали. Приходите й за предходната година надвишават 2.5 млн. лева, а компанията е измежду огромните работодатели в топ 20 - заетите са 131. От обществени регистри излиза наяве, че сдружението е получило поддръжка по европейски стратегии, с цел да вкара модерни технологии за произвеждане на сака и панталони, както и на ограничения за енергийна успеваемост.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР