2021 бе година, която наложи взимането на важни решения в

...
2021 бе година, която наложи взимането на важни решения в
Коментари Харесай

Бомба със закъснител: Екопроблемите и решенията, които белязаха 2021 година

2021 бе година, която наложи взимането на значими решения в редица аспекти, а един от тях бе екологията и опазването на околната среда. С въпроси свързани със употреба и предпазване на природата, респективно живота и здравето на пловдивчани се занимаваше и локалната власт.

Годината не се размина без похищения върху почвата, въздуха и водата на Пловдив. Няма по какъв начин да пропуснем обаче и голям брой цивилен и доброволчески начинания, които се погрижиха да компенсират унищожаването на природата.

TrafficNews селектира за вас значими екологични тематики и въпроси, които се разискаха през 2021 година, както и решенията, които се одобриха в Пловдивско локалната власт. Бяха стартирани няколко кротки стъпки в опит да усъвършенства влияе в противоположна посока на екологична злополука. Ето какви са те:

Решаването на казуса с противозаконните сметища и вноса на боклуци беше във фокуса на работата на Министерство на околната среда и водите. През лятото на 2021 година служебното държавно управление одобри Национален проект за ръководство на отпадъците 2021-2028 година С него ще се приведат ограничения за възстановяване на разделното събиране на боклуци и понижаване на нездравословното влияние върху природата.

От 3 юни пък бе признато решение за премиене на Европейската инструкция, която не разрешава 8 типа пластмаси за еднократна приложимост. За страдание обаче това се оказа просто бутафорна мярка, а какво се обърка – вижте тук:

На фона на въпросите със замърсяването на въздуха през 2021 година от ден на ден се говореше за условията за активността на въглищните централи у нас. Еколози показват тези мощности като съществени аргументите на замърсяването на въздуха и на водите и упорстват да се вземат по-категорични ограничения. Дебатът е част и от ограниченията, заложени в зелената договорка - пакет от политики за постигане на климатична индиферентност в Европа. България следва да се включи в общите политики за понижаване на чистите излъчвания на парникови газове с минимум 55% до 2030 година спрямо нивата от 1990 година

Тази година градът ни се снабди с работеща компостираща апаратура за зелени и биоразградими боклуци. Окосената трева, листата и шумата, клоните от санитарните резитби в целия град се извозват в нея и се преработват във първокачествен компост, който ще бъде влаган като подобрител на почвата при насърчаване на зелената система на територията на община Пловдив.

Създаден бе публичен съвет за надзор по качеството на въздуха. Община Пловдив планува и промени в Наредбата за запазване на околната среда на територията на общината за качеството на въздуха и да се лимитират отрицателните въздействия върху околната среда. С изменението на общинската разпоредба се завишава и контролът по поддържането на чистотата на строителните площадки, подвигат се и глобите за извършители.

Пловдив притегля 220 000 лева за реализацията на екологични планове, които се финансират от Министерство на околната среда и водите. Ето средствата и по какъв начин те бяха разпределени по региони:

За страдание, през 2021г. се нагледахме и на голям брой нагли похищения, умишлени или непредумишлени замърсявания на природата. Някои от тях бяха осъдени от Регионалната ревизия по околната среда и водите и Съда, по други и сега текат инспекции. TrafficNews бе зает в границите на цялата година да следи за сходни случаи и да ви осведоми. Ето и някои от тематиките, по които екипа ни работи през 2021 година:

След серия от материали на медията ни Районна прокуратура, Регионална инспекция за опазване на околната среда и РДНСК правят инспекции на пловдивска компания, чийто комин изгаря нерегламентирано боклуци. Как протекоха инспекциите, какви са глобите и ще има ли по-тежки санкции, вижте тук:

Регионална инспекция за опазване на околната среда се самосезира, откакто водата в пловдивска река потече с наситено наследник цвят. Оказа се, че замърсяването идва от завод за растителни екстракти и етерични масла. При измиване на реактор след произвеждане на ескумин чиновник не е затворил източващ кран и в канализацията за дъждовни води е изтекла промивна вода.

Друга река в Пловдивско пък потече в кафяво, носейки мъртва риба. Според поданици на Пещера, ароматът на от водите на „ Стара река” бил на мазут.

През годината се новообразуваха и почистиха редица противозаконни сметища. Над 50 тона боклуци събраха и извозиха екипи на „ Чистота “ в покрайнините на Пловдив. На черен път край Рогошко шосе се бяха образували камари от строителни и битови боклуци.

Катаклизми провокира и кариерата в „ Белащица “. Това стана откакто компанията „ Холсим “ изиска тихомълком да удължи концесията. Местната власт и жителите се подвигнаха да десетки митинги срещу това.

Екокатастрофа провокира и нечистата с манган вода в Брестовица. Върховната административна прокуратура направи инспекция и не анулира възбраната за прилагане на водата за пиянство и подготвяне на храна, която действаше през годината. Междувременно жителите на Брестовица проведоха десетки митинги. Към плана за водоснабдяване на Брестовица и Кадиево ще се включи създаване на канализация и пречиствателна станция, само че локалните ще би трябвало да живеят в режим на водата още няколко години.

За инциативите по разчистване, които пловдичани огранизираха, можете да прочетете тук:

През годината TrafficNews разгласява и няколко задълбочени изявленията с екологична устременост. Вижте мнението на юрист, еколог и жител, посветил свободното си време на природата:

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР