2020 г. ще бъде годината, в която технологиите ще трябва

...
2020 г. ще бъде годината, в която технологиите ще трябва
Коментари Харесай

Технологиите в бизнеса през 2020: Инженерни подходи, паралелни интернети

2020 година ще бъде годината, в която технологиите ще би трябвало да се справят с някои от най-големите провокации, с които човечеството се сблъсква и огромните организации започнаха да преориентират своите полезности и цели. Какво се чака да ръководи бизнеса, хората и световете на технологиите и науката през 2020 година? Wired дава няколко вероятни отговора:

Преминаване към ръководство на околната среда

През последните две години се комбинираха разнообразни обстоятелства, които радикално оспорват концепцията какво вършат огромните компании. Климатичната рецесия, придвижването #MeToo, нарасналата информираност за неравенството в приходите и разбирането, че многообразието и включването не са единствено детайли за контролния лист на корпоративната обществена отговорност (КСО), се съчетават, с цел да пренасочат фундаментално основите на огромните организации към новите групови ценности, отвън задължението им към акционерите.

През август предходната година Business Roundtable - индустриална група, основана във Вашингтон, чиито членове включват изпълнителните шефове на най-големите компании в Съединени американски щати - пусна изказване с възобновена задача, която слага клиентите и чиновниците пред акционерите и даде обещание ангажимент за многообразие и включването им в процеса по водене на политики от страна на фирмите.

2019 година също означи засилена интензивност от чиновници на огромни софтуерни компании, обезпокоени от етичните последствия от тяхната технология и бездействието на бордовете на, да речем, Amazon да заемат смислена позиция по въпроси като тези, свързани с климатичните промени. Междувременно движението B Corp - фирмите, които търсят облага, само че са сертифицирани по стандартите за влияние върху околната среда и общественото влияние - не престават да се разрастват и да показват, че задачата им в основата и ясните екологични, обществени и управнически условия могат да помогнат за стимулиране на растежа, увеличение на ангажираността на чиновниците и осъществяване на организации, привлекателни за вложителите.

Тази година евентуално ще се види повече от това, защото институционалните вложители ще бъдат подложени на напън, с цел да подсигуряват, че ще декарбонизират своето портфолио, а интелигентните работодатели ще трансформират мисленето си, с цел да гледат благосъстоянието на чиновниците като инвестиция, а не като цена. 2020 година отбелязва това, което Организация на обединените нации дефинира като „ десетилетието на осъществяване “ за своите цели за устойчива доставка, което значи, че ще забележим промени не само тъй като това е вярното нещо, а тъй като ще бъде ключът към възходящ пазарен дял и доходност.

Печалбата е новият растеж

През ноември 2019 година изпълнителният шеф на Uber Дара Хосровшахи разгласи, че компанията ще осъществя облага през 2021 година от по този начин наречените „ поправени приходи “ (означаващи тези преди налог и амортизация). Новината би трябвало да пристигна като известно успокоение за акционерите на Uber, които също бяха стимулирани от увеличените доходи към края на 2019. Но start up-ът по създание остава пещ за изгаряне на пари - в това число и зашеметяващите 5 милиарда $ през второто тримесечие - и цената й продължи да спада през втората половина на предходната година. Както установи постоянният парньор на SoftBank WeBork, рисковите капиталисти може да са подготвени да субсидират бизнес, който генерира загуби, само че обществените пазари носят доста друг вид настройка и надзор.

Khosrowshahi и борда на Uber са изправени пред доста предизвикателство - едно, с което доста други софтуерни компании със съмнителни оценки ще би трябвало да се оправят през 2020 година, а точно смяна в тактиката устрема за растежа към блян за облага. Загубите на Uber се дължат точно на неговото нападателно разширяване на голям брой пазари. Пътят към рентабилността евентуално ще включва доста друг метод: оттегляне от някои места, с цел да се концентрира върху тези, в които може да завоюва.

Електрически транспортни средства на всички места

Един от най-големите автомобилни анонси за 2019 година се случи не при автомобилното ревю във Франкфурт, както нормално, а предната вечер, когато Volkswagen разкри ново транспортно средство, което може да окаже въздействие върху компанията, еквивалентно на Golf или автентичен Beetle. ID.3 е първото чисто електрическо транспортно средство на компанията и неговият хардуер ще образува основата за 15 милиона автомобила от други марки, благосъстоятелност на основаната в Волфсбург компания - като Audi, Skoda и Seat - до 2028 година.

Volkswagen не е самичък, като прави огромен залог за промишлеността на електрическите транспортни средства - съвсем всеки огромен производител разпростира индустриални електрически коли (ЕА), които ще се харесат на редица водачи - от такива на пикапи до такива на фамилни коли и SUV-та. В Европа се чака продажбите на електрически коли да набъбнат с 35 на 100 през първите девет месеца на 2020 година, с помощта на държавните дотации в страни като Германия, макар че Китай, най-големият в света пазар на ЕА, се охлажда. 

Геополитиката на splinternet

Splinternet, именуван още кибербалканизация, е делене на Интернет пространството в разнообразни категории като технологии, търговия, политика, шовинизъм, вяра и други ползи. Страни като Китай са издигнали по политически аргументи „ Голямата защитна стена “, до момента в който други страни, като Съединени американски щати и Австралия, разискват проекти за основаване на сходна защитна стена, която да блокира детската порнография или указания за основаване на оръжие, да вземем за пример.

Клайд Уейн Крюс, откривател от Института „ Като “, употребява за пръв път термина през 2001 година, с цел да опише концепцията си за „ паралелни интернети, които биха се управлявали като обособени, частни и самостоятелни вселени. “ Тогава терминът се използваше в в позитивен смисъл, доколкото сега той се употребява, с цел да се опишат възходящите закани за положението на интернет като мрежа. От 1 ноември 2019 година Русия е приела Закона за самостоятелния интернет и евентуално е почнала легална „ балканизация “ на Интернет.

Дигитализацията на стопанските системи се радва на концепцията, че можете да наемете някого в Исландия, който да се грижи за вашия компютър, да управлявате бизнеса си посредством естонска еднаквост, да правите аутсорсинг интервенции в Индия и да произвеждате продуктите си в китайски цех, който в никакъв случай не сте посещавали.

Макар до известна степен това да е правилно, 15 години след публикуването на „ Светът е плосък “ на Томас Фридман, разрушаването на връзките сред Съединени американски щати и Китай, повишаването на популизма в Европа, изолационистките Съединени щати, националистическите Индия и Русия евентуално се разделят самата от световната мрежа и това може да докара до разрушение на интернет пространството.

Академиците Кииран О`Хара и Уенди Хол спориха, че има пет вероятни версии на интернет - версия на Силиконовата котловина със свободен поток от данни като метафизичен и инженерен блян, брюкселска версия, която поддържа свободата, само че е по-силно контролирана и насочва се към отбрана на потребителите, DC „ търговски интернет “, който разпространява свободния пазар, родителска версия в Пекин и московски „ спойлер модел “, който експлоатира свободния поток на данни.

С бойкотирането на технологията Huawei от Съединени американски щати и забраняването на Tik Tok от държавните телефони, увеличението на регулациите от Брюксел и Берлин и увеличаващите се случаи на държавните управления, които изискват потребителските данни да се съхраняват на местни сървъри, и Англия да се отдели от Европейски Съюз, технологията и геополитиката ще се преплитат от ден на ден през 2020 година

Биоинженерство 

Последните 20 години бяха белязани от постоянното развиване на осведомителните технологии - от графичния интерфейс, през развиването на дискетата и ерата на компютрите до интернет, облака за предпазване на данни онлайн, мобилните телефони и изкуствения разсъдък.

През идващото десетилетие ще следим сходен прогрес в биологията, защото той минава от просвета към инженерна дисциплинираност. Точно както полупроводникът е създаден в Силициевата котловина през 60-те и 70-те години на предишния век, по този начин и това, което ще се случи през идващото десетилетие в биологията, ще прекрои нашия свят посредством превръщането му в изчислителна област.

Макар да е правилно, че една система, лишила милиарди години, е извънредно комплицирана, пробивите като CRISPR (редактиране на гени), геномиката и използването на машинно образование за разкриване на ракови болести ще дадат опция на откривателите да внесат инженерно мислене в биологията. Например, актуалната медицина значително употребява хирургия, химиотерапия, излъчване и медикаменти за лекуване на рак. През последните няколко години обаче имунотерапията - която покачва личната имунна система на организма за битка с туморите - се употребява в доста опити и то с огромен с триумф. Две терапии за лекуване на левкемия с кола са утвърдени от FDA в Съединени американски щати, а други форми на имунотерапия също показват заричане.

Едно от преимуществата на използването на инженерния метод е, че за голям брой дисциплини се дава опция за нови подходи. И освен в медицината. Както професорът и вложител Виджай Панде отбелязва в годишния си отчет за трендовете, WIRED World през 2020 година, биологията се реинженерира, с цел да трансформира метода, по който произвеждаме храната - от нонотехнологиите, до месо на растителна основа. Производствените процеси се проектират, като се употребяват естествените процеси за справяне с световни проблеми като хранителни боклуци, свръхулов и токсичните странични резултати от индустриалното земеделие. Отвъд това биоинженерингът може да бъде прибавен за основаване на нови материали и даже за „ развъждане “ на здания. Биоинженерството като дисциплинираност е настроено да цъфти и ще имаме опцията да забележим част от този разцвет през 2020 година.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР