2020 г. ни припомни, че животът се осмисля от доброто,

...
2020 г. ни припомни, че животът се осмисля от доброто,
Коментари Харесай

Доброволец във ВМА разказа как възрастни и млади умират от К-19, а вирусът...

2020 година ни напомни, че животът се осмисля от положителното, което вършим. Най-трогателни, пък и потребни, се оказаха студентите по медицина, тъй като първото, което привърши, бяха не парите, а силите на лекарите.

Един от първите млади медици, който се яви на Коронавирус фронта във ВМА беше Диян Ганев. Той влиза в първата вълна.

"Имаше отмалялост, няма да го скрия това нещо, всички сътрудници се измориха. Моята цел беше да вляза и да им оказа помощ. Имам страхотни сътрудници от моя курс, които доста добре се включиха. С тях е доста по-лесно. В утрешния ден чакам оценката на финалния ми изпит, който беше по инфекциозни заболявания ", сподели стажантът и доброволец пред Bulgaria ON AIR.

А запитан дали е очаквал подобен старт на специалността, Диян Ганев отговори: "Очаквах да бъде тежко. Доволен съм, че по този метод се включих в пандемията, тъй като имаше хора, които я пренебрегнаха ".

Той добави, че нещата, които е научил от лекарите в клиниката са незаменими и напомни, че на 8 март бяха и първите инфектирани у нас.

"Тогава четяхме за новия вирус и за историята. Тогава установихме, че не е просто грип, има необикновен механизъм и може да поразява организма. Разбра се, че е тотално друг и е много по-агресивен. Засяга нервната система. Това е съществено заболяване ", уточни Ганев.

Бъдещият доктор показа, че има доста случаи, които няма да не помни. "Имаше хора, които дори са били мои учители и са загивали от този вирус. Установих, че е доста рисково да се гордееш в тази обстановка и да си мислиш, че няма да го хванеш. Виждаш по какъв начин младежи умират. Вирусът ще отнеме хиляди човешки години в живота ", безапелационен е Ганев.

Според него здравната система доста добре се е мобилизирала.

"Всички запаси впрегнаха старания, с цел да могат да посрещнат първата и втората вълна. Всички ръководещи си дадоха сметка, че здравната система е тематика от национална сигурност. Тя е нещо, което би трябвало да се поддържа в бъдеще ", сподели още доброволецът.


Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР